Doorgaan naar artikel

‘Groene kruin, amper strekking’

David van Sprundel in Etten-Leur heeft nu nog spinazie omdat hij die teelt ook al had toen hij nog uitsluitend groente teelde en dit gewas goed te combineren is met aardbeien. Die laatste teelt heeft hij nu alweer 15 jaar.

Een eigenschap van spinazie is dat het geen problemen geeft met de vermeerdering van aaltjes die eventueel nadelig zijn voor aardbeien. “Ik hoef daarom geen Afrikaantjes meer te zaaien. Ik geloof dat ik dat 8 jaar geleden voor het laatst gedaan heb.”

Planten en rassen

Van Sprundel teelt uitsluitend in de vollegrond, met een hectare tunnels voor een vroege en late gekoelde teelt. Op 4 april zaten er drie plantingen in de grond: de laatste week van januari werd de tunnelplanting geplant, tegelijk met een buitenteelt onder vliesdoek, en in de tweede week van maart volgde de tweede buitenteelt. Die ligt eveneens onder doek. Voor 7 april stond de vierde planting op het programma, die moet het zonder bedekking gaan doen. Het ras is Sonata, net als de eerdere plantingen en de vijfde planting. Voor de volgende plantingen valt de keus op Elsanta, plus wat Jive midden in de zomer. De laatste tunnelplanting is weer met Sonata.

Zon op tunnelteelt

Normaliter gaat het doek in deze periode van alle plantingen af, maar dat zit er deze keer door het lang aanhoudende koude weer niet in. Van Sprundel verwijst naar het aanzienlijke verschil in ontwikkeling tussen de tunnelteelt en de tegelijk geplante eerste buitenplanting. “De tunnelteelt heeft kunnen profiteren van de vele zonne-uren in februari. Die planten bloeien al wel anderhalve week, al lijkt die wat minder uitbundig dan andere jaren. Sinds een week heb ik er ook al een hommelkastje bij staan. Op de vroege buitenteelt zit een mooie groene kruin, maar de planten strekken nog amper. Daarom blijft het doek nog wel even liggen. Dat kan ook wel, want de bedekking is er al even af geweest voor een onkruidbestrijding. De tweede en derde buitenteelt hebben juist de neiging om naar elkaar toe te groeien. Om problemen daarmee te voorkomen, zal van de derde teelt de bedekking wel eerder verwijderd moeten worden.”

De vele zonne-uren in februari maakten dat de tunnelteelt amper achterloopt in vergelijking met andere jaren. Vorige week ging het stro naar binnen. - Foto: Joost Stallen

De vele zonne-uren in februari maakten dat de tunnelteelt amper achterloopt in vergelijking met andere jaren. Vorige week ging het stro naar binnen. – Foto: Joost Stallen

Uitstapje naar spinazie

Van Sprundel maakt een uitstapje naar zijn spinazie, want ook dit gewas groeit dit voorjaar met de rem erop. “In 2017 had ik op 21 maart al de eerste spinazie weg, dit jaar moet ik er nog mee starten. Ik denk dat ik maandag 9 april of dinsdag ga beginnen in een zaaisel van december, die kreeg dus ook twee koudegolven te verwerken.”

Jive om te proberen

De zomerplanting met het ras Jive is ‘om te proberen’ naast de reguliere plantingen. “Dat is voor de tweede keer; vijf jaar geleden heb ik Jive ook al eens getest. Ik aarzel nog, want een deel van onze aardbeien gaat weg via huisverkoop. De smaak van Jive is niet altijd geweldig, en ik begrijp dat er ook weleens problemen zijn met plantwegval. Ik heb dat nog niet meegemaakt, als ik kijk naar de kwaliteit van de wachtbedplanten die we geleverd hebben gekregen, reken ik ook niet op tegenvallers in de teelt.”

Geen stellingen

Aardbeien telen op stellingen is wat Van Sprundel betreft geen optie. “Onze spinazie gaat weg op contract. Stellingen plaatsen zou ten koste gaan van de oppervlakte spinazie. Qua grondsoort is er ook geen aanleiding toe. Onze percelen liggen hoog en droog, en door de spinazie is de grond ook mooi schoon. In spinazie mag absoluut geen onkruid zitten. We kunnen onze aardbeien daarom ook vlakvelds telen, zonder folie op de grond.”

Wanneer de eerste aardbeien geplukt kunnen worden, is afwachten. De eerste bloemen in de tunnelteelt zijn uitgebloeid. “Ik hoop eind april aan de gang te kunnen, maar het kan ook goed de eerste week van mei worden.”

Auteur: Joost Stallen

Share this

Afbeelding
David van Sprundel

aardbeienteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin