Doorgaan naar artikel

Groene en low-risk middelen hebben effect op bonenvlieg

Middelen bonenvlieg premium

Bij het perceel met grote druk van bonenvlieg presteerde het middel Entonem het beste, wanneer dit direct na zaaien werd toegepast. Foto: Peter Visser

In onderzoek van Vertify met twaalf behandelingen tegen plantuitval door bonenvlieg geven bij lage druk alle behandelingen een beperking van de schade. Bij grote druk presteerde het middel Entonem het beste, wanneer dit direct na zaaien werd toegepast.

Een groot deel van de twaalf onderzochte behandelingen tegen bonenvlieg in sperzieboon en zomerveldboon is nog niet toegelaten. De behandelingen waren gericht op het voorkomen van plantuitval door bonenvlieg. Alle onderzochte behandelingen waren beter dan het niet toepassen van een middel. Bij het perceel met grote druk van bonenvlieg presteerde het middel Entonem het beste, wanneer dit direct na zaaien werd toegepast. Bij een lage druk van de bonenvlieg zijn alle behandelingen effectief bij het beperken van de schade door de bonenvlieg.

Alternatief voor chloorpyrifos

Na het verbod op chloorpyrifos in 2020 is een alternatief nodig voor bestrijding van bonenvlieg in sperzieboon en zomerveldboon. Bij niets doen kan tot 70% van het zaad verloren gaan. Het gebruik van groene/low-risk middelen geeft positieve resultaten en draagt bij aan een toekomstbestendige teelt van plantaardig eiwit, concludeert onderzoeker Corné Lugtenburg van Wageningen University & Research (WUR) Open Teelten. Hij stelt ook vast dat chemische zaaizaadbehandelingen effectiever waren dan zaaizaadbehandelingen met groene of low-risk middelen. Op de plakval op 20 centimeter hoogte werd een week eerder bonenvlieg aangetroffen dan op de plakval op 50 of 75 centimeter hoogte.

Statistisch onderbouwd

De proeven vonden plaats in Limburg en Noord-Brabant. Dat zijn de teeltgebieden waar de druk van bonenvlieg het hoogste is. Het onderzoek is eenjarig uitgevoerd met herhalingen. De resultaten bevatten een statistische onderbouwing en zijn daarmee betrouwbaar.

Delen

Stan Verstegen
Stan Verstegen

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin