Doorgaan naar artikel

Groen oogsten vergemakkelijkt

Het wordt makkelijker voor telers en telersverenigingen om product niet te oogsten of ‘groen te oogsten’. Het zijn maatregelen om bij marktcrises product uit de markt te halen. In Nederland werden de maatregelen ook toegepast tijdens de Ehec-crisis.

Het is nu niet langer verplicht om voor één van deze marktmaatregelen een marktanalyse te sturen naar de overheid en daarmee de marktmaatregel te verantwoorden. Verder worden de definities van groen oogsten en niet-oogsten verduidelijkt. En verder wordt in de nieuwe regelgeving verduidelijkt wanneer de maatregel mag toegepast worden. De wijziging is ingegaan vanaf 1 juli. Nederland heeft het interventie-instrument in de ijskast gezet, maar kan bij structurele crises besluiten toch tot interventie over te gaan.

Tijdens de Ehec-crisis werd in Nederland de oogst stilgezet van in totaal 530 hectare, vooral komkommers. Voor het Ehec-noodfonds en een noodmaatregel in de eerste weken werd in totaal voor 25,5 miljoen euro aan Nederlands product uit de markt gehaald. In de tweede helft van het jaar werd nog eens voor 1,6 miljoen euro aan product uit de markt gehaald via de GMO-regeling. Nederland had in 2011 interventie tijdelijk toegestaan via de GMO-regeling. 

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin