Groen licht voor aardwarmteboring 4 kilometer

01-05-2017 | Laatste update op 01-08 | |
Economische meewind maakt fysieke herstructurering van glastuinbouwgebieden lastiger - Foto: ANP
Economische meewind maakt fysieke herstructurering van glastuinbouwgebieden lastiger - Foto: ANP

Voor het eerst in Nederland wordt 4 kilometer diep geboord naar aardwarmte.

Met enige vertraging zijn vorige week de belangrijkste aannemersovereenkomsten voor het project Trias Westland ondertekend. In totaal 48 tuinders gaan warmte ontvangen bij een succesvolle boring. Op 10 mei wordt het feestelijke startschot gegeven voor de boring, door de partners in Trias Westland: HVC, Capturam, Royal FloraHolland, gemeente Westland, Rabobank en BNG Bank.

Meer diepe boringen

Het project moet de weg bereiden naar meer diepe boringen in Westland. Eind 2016 liep de aanbesteding vertraging op, omdat geen hoofdaannemer werd gevonden. Er werd besloten niet meer te werken met een hoofdaannemer voor de booractiviteiten, maar het werk anders in de markt te zetten. Dat is nu gelukt. De constructie wordt volgende week toegelicht bij de feestelijke opening.

Economische meewind maakt fysieke herstructurering van glastuinbouwgebieden lastiger. - Foto: ANP

Economische meewind maakt fysieke herstructurering van glastuinbouwgebieden lastiger. – Foto: ANP

Warmte voor 48 bedrijven

In totaal 48 tuinders hebben zich verbonden aan het diepe aardwarmteproject Trias Westland. Ze vertegenwoordigen samen meer dan 28 megawatt aan warmte, waar de businesscase rekende op minimaal 25 megawatt. De gemeente Westland staat voor maximaal € 6,5 miljoen garant. Naar verwachting zijn eind 2018 alle tuinders aangesloten op het netwerk, maar de warmtelevering begint al eerder aan tuinders die dichtbij de bron zitten.

Eerder werd al bekend dat het ontwerp en de realisatie van de bovengrondse installaties zijn gegund aan VB Geo Projects. De CAR (Construction Allrisk)-verzekering is gegund aan Delta Lloyd.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer