Doorgaan naar artikel

‘Groeilicht nog even aan bij weinig zon’

Op de hoofdlocatie van 4Evergreen in Steenbergen is begin week 24 de invloed van een eerdere periode met regenachtig weer goed te merken.

Teeltverantwoordelijke Sebastiaan Vermeulen: “Het gewas van de rode Maranello staat er nog redelijk bij, maar we missen even licht. De zetting valt nu een beetje tegen in verhouding tot wat we aan paprika’s geoogst hebben. De afgelopen week hebben we wel wat licht gehad. Daar krijgen we weer zetting op.” De kwaliteit en het vruchtgewicht zijn goed. “De productie loopt lekker door.”

Groeilicht aan

De gele paprika’s zijn iets makkelijker aan het zetten dan de rode. “Die lopen een weken voor. Wat we daar vorige week zagen aan moeizamere zetting, zien we nu bij rood gebeuren.” De aanwezige groeilicht-installatie in de afdeling met gele paprika’s wordt met donker weer nog benut. “Als we minder dan 1.200 Joules verwachten, gaat de belichting nog aan. Al is het alleen maar om het klimaat lekkerder te maken.”

Generatief

Er zit voldoende vulling bovenin het gewas, maar het staat nog steeds aan de generatieve kant. “Maar met dit donkerder weertype is dat niet ongunstig. Het gewas zou met zulke weersomstandigheden niet veel groeizamer moeten zijn.” De gewasgroei kan aan de andere kant ook een omslag naar heter zomerweer opvangen. “Het staat er goed voor om een beetje zon te kunnen verdragen. Dat geeft je rust.”

Voornacht 18 graden aantikken

Op donkere dagen wordt een etmaaltemperatuur van 22,5 graden Celsius aangehouden. Op mooie dagen is dat een halve graad hoger. “We proberen een voornacht van 17 graden Celsius te realiseren, maar dat lukt onder deze omstandigheden niet. We kunnen wel de 18 graden aantikken.”

Daarna wordt langzaam opgestookt naar de dagtemperatuur van 21 graden Celsius. Via de ventilatietemperatuur mag het op een mooie dag 27 tot 28 graden Celsius worden. “Maar met van die donkere dagen houdt het wel op met 24 graden.”

Schermen tegen uitstraling

In de nacht wordt alleen nog geschermd om te grote uitstraling tegen te gaan. Onder de 13,5 graden Celsius buitentemperatuur loopt het doek voor 80 procent dicht. Overdag bij veel instraling wordt boven de gele paprika’s, die gevoeliger zijn voor anthocyaan-vorming, instraling weggeschermd onder de strook van de luchtramen. Daarvoor gaat het doek voor 25 procent dicht.

De rest van het gewas is al voldoende beschermd door de ReduFuse coating op het kasdek. “En bij oranje is de coating lekker om groei te houden. Anders worden de planten makkelijk te generatief.”

Eind dag watergift aanpassen

Op donkere dagen wordt de watergift aangepast door iets eerder te stoppen. “’s ochtends maken we niet heel veel verschil tussen donkere en zonnige dagen. Daar ben ik geen fan van. Ik doe het liever op het eind van de dag.”

Beginnende boterbloemluis

Bij de plagen is de eerdere opkomst van spint goed onder controle gekomen. Nu begint boterbloemluis op een paar plekjes te komen, wat aangepakt wordt door plaatselijk te corrigeren en er biologie bij te zetten. “We beginnen nu ook een enkel rupsje te zien.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin