Doorgaan naar artikel

Groeiende markt groene courgette neemt aanbod op

Aan het einde van de voorjaarsteelt wordt mede door warme nachten een meer dan gemiddelde hoeveelheid vruchten geoogst. De populariteit van natuur-courgettes is echter groot en dat maakt veel goed.

Het areaal courgettes in de vollegrond groeit elk jaar. Dat ondervindt Leander van de Griend van ZON fruit & vegetables. Toch is hij positief over afzet en prijsvorming van natuur-courgettes. “Het volume richting de supermarktketens groeit autonoom en ook hebben we meer klanten aan de klok.” Volgens de productmanager fluctueert de prijs dagelijks, maar is de prijsvorming over het algemeen wel goed. “We hopen natuurlijk dat het lang goed blijft. Het seizoen startte met ‘narrig’ weer, daarna is de productie in rustiger vaarwater gekomen.”

Gemaksgroente

Dat er meer volume naar bestaande klanten en vaste retailers gaat, laat zich als volgt verklaren. Van de Griend: “Courgette is een alleskunner en je neemt het makkelijk mee in de winkel. De groente is ook vaak terug te zien in het groeiend aanbod aan verspakketten.” Dat courgette een veelzijdige groente is, geeft ook teler Paul Janssen in Hunsel (L.) aan. “Courgette past in veel gerechten en is ook nog heel handig om mee te werken.”

Vaste afspraken

Janssen is over het seizoen tot nu toe tevreden. “Als basis maken we goede afspraken met afnemers voor een bepaald aantal pallets per week. Het lukt om een eerlijke prijs te krijgen voor een kwalitatief goed product.” Om de afzet te kunnen garanderen, plant de courgetteteler extra planten. “Je rekent op gemiddeld vier vruchten per week, maar dat kunnen er meer of minder zijn. Van de totale productie is 70% vastgelegd.” Door de warme nachten (boven 15 graden) eind juni oogstte hij daarna bijna twee keer zoveel vruchten. Het extra aanbod moet zijn weg moet vinden via de veilingklok en drukt op de algehele prijsvorming. Daarbij is juli altijd altijd een lastige maand, omdat veel mensen op vakantie gaan.

Voorjaarsteelt

De voorjaarsteelt wordt bij Janssen vanaf begin april geplant, de oogst loopt door tot in juli. Janssen begint zijn seizoen op vroege zandgrond in principe op 1 april, dan kan hij 1 juni beginnen met de oogst. Vanwege hagelschade op de eerste vijf vruchten, kwam het vroegste perceel dit jaar twee weken later in productie. Daarna is het seizoen voorspoedig verlopen. Het prijsniveau is gezien de productie acceptabel. “Als de prijsvorming erg onderuit gaat, ruimen we de velden op en komen we alleen onze vaste afspraken nog na.”

Bekijk meer

Share this

Marga van der Meer
Marga van der Meer

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin