Doorgaan naar artikel

‘Groei in onze beschaving’

Foto: ANP

Foto: ANP

De beschaving groeit te vegetatief, te veel gewas en te weinig vrucht.

Laatst kwam ik terug van een reis door Kazachstan. Bij terugkomst op Schiphol werd mijn handbagage gestolen uit het vliegtuig. Bij aangifte bij de marechaussee werd mij medegedeeld dat dit geen prioriteit heeft voor een onderzoek. Vervelend, maar ik kon gelukkig de meeste informatie terughalen uit de cloud.

Niet meer zonder internet

Het internet heeft ons veel gebracht. We kunnen niet meer zonder. Ofschoon een smartphone toch overal flink geld kost, heeft iedereen er een in ieder land. De gevolgen ervan zie je echter niet. Veel mensen denken er niet aan hoe gevaarlijk het is dat iedereen alles van je weet. Via slimme algoritmes worden reclames op je afgevuurd. Manipulerende teksten knagen aan je brein. Online bestellen beconcurreert de gewone winkel serieus en die verdwijnen in rap tempo.

Het internet heeft ons veel gebracht. We kunnen niet meer zonder.

Vragen

Vinden we dit alles wel zo geweldig? Nooit iets online besteld dat tegenviel? Het terugsturen kost meer moeite dan meteen iets goeds in de winkel kopen. Of dat het helemaal niet geleverd werd terwijl je het al betaald hebt? En wat dacht je van de datacenters die nodig zijn om de enorme hoeveelheid geproduceerde data op te slaan?

Uit de hand gelopen

Alles wijst op een uit de hand gelopen systeem dat ons manipuleert en dresseert. Ik geef toe dat ik van een generatie ben die geboren is voordat er ook maar een idee over internet bestond. Maar als je logisch nadenkt, blijkt wel dat communicatie twee kanten heeft: een zender en een ontvanger. De zender hebben we niet in de hand. Grote lichamen als Google en Facebook kunnen zenden wat men wil. Het gaat om de ontvanger. De ontvangers zijn wij. Wij moeten inzien hoe belachelijk sommige zaken worden aangepakt in de wereld en om ons heen. Je gezond verstand gebruiken in plaats van Wikipedia.

Grote lichamen als Google en Facebook kunnen zenden wat men wil. Het gaat om de ontvanger. De ontvangers zijn wij

Sturen

Je vraagt je dan af of onze beschaving groeit? Ik zeg dan: “Het groeit te vegetatief, te veel gewas en te weinig vrucht”. Wij weten dat je groei moet sturen anders gaat het mis.

Beheer
WP Admin