Doorgaan naar artikel

Groei biologisch plantaardige teelt blijft achter

Archiefbeeld van een Skal-controle. Teler behoort niet tot de geschorste of gecertificeerde bedrijven.

Archiefbeeld van een Skal-controle. Teler behoort niet tot de geschorste of gecertificeerde bedrijven.

In 2016 registreerden 270 nieuwe landbouwbedrijven zich bij Skal voor omschakeling naar biologisch, waarvan 242 bedrijven uit de veeteelt.

Daar is de omschakeling dus het sterkst. Dat blijkt uit het jaarverslag van certificeerder Skal. Vooral bij melkvee is het aantal omschakelaars groot met 136, omdat er nu 380 biologische bedrijven bestaan.

Groei drie jaar

Ook de laatste drie jaar is de groei van het aantal biologische bedrijven groter in de veehouderij. Het aantal glastuinbouwbedrijven is met 77 gelijk gebleven. Bij akkerbouw en vollegrondsgroente groeide het aantal bedrijven met 5,7% (540 bedrijven), terwijl de groei in de volledig omgeschakelde melkveehouderijbedrijven 8,6% was, bij varkensbedrijven is de groei 14,7% en bij pluimvee 17%.

Decertificeren

In 2016 hebben inspecteurs van Skal 45 partijen gedecertificeerd, deze partijen zijn gangbaar afgezet. Skal vond in 2016 een relatief hoog aantal kritieke afwijkingen bij 1% van de bedrijven. Dat zal tot mogelijk meer opschortingen en decertificaties leiden van bedrijven in 2017.

Beheer
WP Admin