Doorgaan naar artikel

Grillige glasgroentemarkt

De glasgroentemarkt is grillig door stevige prijsschommelingen die het lastiger maken voor exporteurs markten te behouden.

 

Klanten zijn niet blij met de grote verschillen in offerteprijzen per dag, die dubbeltjes per kilo kunnen beslaan. Zo zakten de tomatenprijzen dinsdag terug naar een niveau van tussen de 50 en 60 cent.

Daarmee is het dagprijsniveau in korte tijd opgelopen tot ruim boven de euro en weer teruggeveerd. Een grillig verloop dat naar een balans zal moeten toebewegen. Een Belgische veiling laat weten dat het niveau van 50 tot 60 cent een uitschieter is naar beneden (trostomaten liggen daarbij iets hoger dan losse). De prijsverwachtingen zijn beter. Na de verrassend lage productie in de afgelopen week, zijn de volumeverwachtingen niet ruim. Een betere prijs moet mogelijk zijn, stelt de veiling. Deze verwacht bovendien dat de traditionele augustusdip voorkomen kan worden.

Ook bij paprika is het prijsbeeld bewogen. De prijs voor gele paprika piekte op ZON vrijdag en maandag tot bijna 2 euro. Op de Mechelse Veilingen lag de prijs daar met €2,98 ook nog ruim boven, al zijn dat moeilijk te vergelijken volumes. Dinsdag bleef de prijs bij Mechelse Veilingen nog hangen op €2,87. De verwachting is dat met toenemende volumes de prijs normaliseert.

Dinsdag lag de klokprijs in Nederland dan wel op €1,50. Voor dagbemiddeling zijn de prijzen ook €1,35 geweest. Ook bij rode paprika zullen volumes iets toenemen komende week. Van groen wordt juist minder verwacht en de ingezette prijsstijging dinsdag kan doorzetten, verwacht een handelaar. Telers van geel of oranje hoeven van de heftige dagprijsschommeling niet al te hoge verwachtingen te koesteren. De uitbetaalprijs zal gedempt zijn door een (te) ruime verkoop via weekcontracten tegen lagere prijzen.

Prijsdruk is er bij komkommers sinds deze week. Op de dagmarkt lagen prijzen vorige week voor veertigers nog rond de 30 tot 40 cent. Deze week noteren Belgische Veilingen prijzen van nauwelijks boven de tien cent. Op de klok bij The Greenery en ZON bleef de prijs daar nog wat boven.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul 

 

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin