Doorgaan naar artikel

Greenyard: verse groente lastiger dan houdbaar

Greenyard heeft in het eerste halfjaar met verse groenten een groter resultaatverlies geleden dan met houdbaar (diepvries).

De markt voor verse groente toonde zich in het eerste halfjaar bijzonder lastig met ‘zware concurrentiedruk in vooral België en Duitsland’. Dat volumeverlies leidt tot een inefficiëntere distributie en dus relatief hogere kosten. Voor Greenyard is dat reden haar keten opnieuw onder de loep te nemen in die kernmarkten.

Volgens topman Hein Deprez zijn de marktproblemen een gevolg van de enorme inkoopmacht bij retailketens. “Consolidatie in deze markten zet druk op alle leveranciers om hun producten af te zetten, zelfs aan lagere prijzen.” Overigens stelt Greenyard dat haar afzet naar vaste partners in de retail wel stabiel groeit.

Nettoverlies

In het eerste halfjaar daalde de winst voor belasting, afschrijving en kosten voor financiering bij vers 49% tot € 21,7 miljoen. Bij houdbaar daalde de winst 20,3% tot € 20,5 miljoen, waarin de effecten van de grote listeria-terugroepactie ook zijn opgenomen. Onder de streep boekte Greenyard een stevig verlies van € 68 miljoen, grotendeels door eenmalige kosten. De omzet daalde enkele procenten tot onder de € 2 miljard.

Oorzaken in keten

Bij beide divisies (vers en diepvries) speelden de weersomstandigheden een belangrijke rol. Bij de houdbare divisie (diepvries) leidden de uitzonderlijke weersomstandigheden tot tekorten en dus ook weer relatief hogere kosten. Dat was ook het effect van de listeria terugroepactie.

In het tweede halfjaar van het lopende boekjaar voorziet Greenyard dat haar concurrentiepositie bij vers iets zal verbeteren. Traditioneel is dat een sterkere periode in het boekjaar, maar ook sleutelt Greenyard dus aan de keten.

Eerder kondigde Greenyard al aan de fors opgelopen schuldenlast te zullen verminderen. De plannen daarvoor zijn in ontwikkeling en lijken te draaien om het afstoten van onroerend goed. Greenyard zal geen kernactiviteiten afstoten, zo laat het concern weten in het halfjaarbericht.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin