Greenery: Zelden sla doorgedraaid om nitraat

05-02-2013 | |
Greenery: Zelden sla doorgedraaid om nitraat

De wettelijke grenswaarde voor nitraat in sla en rucola leidt nauwelijks tot het doordraaien van product. Dat zegt Rein Simonse, manager voedselveiligheid bij The Greenery.

Het bedrijfsleven neemt de meeste monsters nog vòòr de oogst, zegt Simonse en daar kan een negatief oogstadvies uit volgen. “Vaak ziet men wel dat het nitraatgehalte daarna weer daalt. Zeker als de zon gaat schijnen, kan het nitraatgehalte vaak snel weer afnemen, en kan een volgend monster wel onder de norm vallen.”

Simonse werd in de jongste nieuwsbrief van voedselveiligheidssysteem QS gevraagd naar de norm voor nitraat. Simonse verwacht dat de nieuwe inzichten over de veiligheid van nitraat op termijn tot een verruiming van de grenswaarden kan gaan leiden, maar de huidige normen zijn een vast gegeven. “De handhaving moet puur op wettelijke normen gebaseerd zijn en niet op wetenschappelijke of politieke inzichten”, aldus Simonse.

Uit QS-onderzoek blijkt dat elf van 99 monsters sla rucola in de winter de nitraatnorm overschreden. In zomer bleef overschrijding uit. Dat ging om Duitse en Italiaanse monsters.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer