Doorgaan naar artikel

The Greenery bewerkt markt met eigen tomatenmerken

Red Egg en Chica zijn tomatenmerken van The Greenery. Volgens de verkooporganisatie zijn deze merken een onmisbaar onderdeel geworden van het assortiment van vooraanstaande retailers, detaillisten en groothandelaren.

Kwekerij ’t Woudt in Schipluiden teelt als enige in Nederland troscherrytomaten voor het merk Chica.
Kwekerij ’t Woudt in Schipluiden teelt als enige in Nederland troscherrytomaten voor het merk Chica.

Kwekerij ’t Woudt in Schipluiden teelt als enige in Nederland troscherrytomaten voor het merk Chica. In samenwerking met The Greenery is dit merk specifiek voor fijne troscherrytomaten ontstaan. “We hebben dit merk ontwikkeld, omdat we buiten de massa een exclusief tomaatje wilden produceren om daarmee extra waarde uit de markt te halen”, zegt tomatenteler Paul van Koppen. “Chica staat voor een troscherrytomaat met een hoogwaardige kwaliteit en uitstraling. Dat product geeft meerwaarde.”

Het gaat voornamelijk om rode troscherrytomaten, maar ook gele en oranje troscherrytomaten worden geteeld en onder het merk verkocht. Afhankelijk van de kleur wegen de vruchten 13 tot 18 gram. Met de drie kleuren worden mixverpakkingen gemaakt. Chica is jaarrond leverbaar door het in de winterperiode elders te telen.

Gelijkmatig klimaat creëren

Van Koppen: “Omdat het een extra zoet tomaatje is, is deze wat scheurgevoeliger. Dit is een belangrijk aandachtspunt in de teelt om dat te voorkomen. Om voldoende en gelijkmatige verdamping te hebben, proberen we met de instellingen een gelijkmatig kasklimaat te creëren. We willen geen schokken in het klimaat en trachten continu een zo gelijkmatig mogelijke verdamping te hebben. Bovendien zijn we voorzichtig met watergeven om de worteldruk goed te beheersen, vooral op donkere dagen.”

We laten de tomaatjes goed rijpen en oogsten alleen trossen met een diepe kleur van de tomaatjes

Rassen van troscherrytomaten geven veelal vertakkingen in de tros. Om een uniforme rechte tros te hebben voor een goede presentatie in de doos wordt elke tros verenkeld en gesnoeid op 14 tot 16 tomaatjes. Van Koppen: “We kiezen de juiste rassen voor het beste resultaat. Dan is het nog wel de kunst om een gelijkmatige zetting en rijping te krijgen. We laten de tomaatjes goed rijpen en oogsten alleen trossen met een diepe kleur van de tomaatjes. Zo bereiken we met een kaarsrechte en uniforme tros een goede uitstraling.”

Hoge Brix-waarde

De troscherrytomaten kenmerken zich door een hoge Brix-waarde. “Deze waarde van de vruchten houden we goed in de gaten. We streven naar de maximale Brix-waarde voor een extra zoete smaak. De zon is daarvoor het belangrijkste, maar de instraling heb je niet in de hand. Als het nodig is, sturen we het met meststoffen bij, omdat bemesting effect heeft op de waarde. In het vroege voorjaar zit de Brix-waarde tegen de acht en in de zomer gaan we daar overheen”, aldus de tomatenteler.

De groene delen van de tros blijven lang vers en de vruchten zitten goed vast aan de tros. Daardoor zijn ze lang houdbaar. Dat is volgens de tomatenteler belangrijk voor een goed kwaliteitsproduct.

“Met de uniforme lange rechte trossen proberen we de meerwaarde uit de markt te halen. Daarmee leveren we wel een stukje productie in en halen niet de maximale hoeveelheid kilo’s. De eerste jaren hadden we dubbele trossen, waardoor we meer kilo’s knipten. Maar daar kiezen we nu niet meer voor. We gaan voor kwaliteit in de doos.”

In de kas van Kwekerij ’t Woudt worden de Chica troscherrytomaten kritisch bekeken door Wessel van Koppen (l) en Ed van der Knaap.
In de kas van Kwekerij ’t Woudt worden de Chica troscherrytomaten kritisch bekeken door Wessel van Koppen (l) en Ed van der Knaap.

Red Egg pruimtomaten

Kwekerij Duijvestijn in Honselersdijk teelt op de locatie in de Bospolder 2 hectare Red Egg en 2 hectare Coeur de Boeuf. Het familiebedrijf teelt al meer dan 25 jaar pruimtomaten. “Zes jaar geleden wilden we met de pruimtomaten ons meer onderscheiden van de massa”, zegt tomatenteler Nico Duijvestijn. “We hebben toen gekozen voor de Red Egg, vanwege de sterke eigenschappen als smaak, houdbaarheid en vorm. De pruimtomaat moet een goede langwerpige vorm hebben en wel twee keer langer dan breed zijn. Dan zit er veel vruchtvlees in zo’n tomaat.”

Nico Duijvestijn teelt Red Egg pruimtomaten.
Nico Duijvestijn teelt Red Egg pruimtomaten.

De keuze voor Red Egg heeft ook een nadeel. “Het pruimtomatenras is niet erg productief en heel vegetatief. Als bedrijf hebben we duurzaam werken met minder energie hoog in het vaandel staan. In dit ras moeten we meer warmte stoppen. Dus zoeken we naar andere manieren om energie te besparen en de balans in de plant te vinden.”

Een van die manieren is om met dieven en indraaien altijd een blaadje uit de kop van de plant te nemen. Dat is een generatieve actie. Daarnaast worden ook extra rondes gedaan om een blaadje eruit te halen. Sinds de start van de teelt op 18 december 2023 is dat vijf keer gebeurd. In de rest van de teelt zal dat nog een aantal keren nodig zijn.

Het ras is ook schimmelgevoelig (Echte meeldauw en Botrytis). “Het wegnemen van een blaadje is dus ook goed om schimmelziektes tegen te gaan.”

Heel team mee bezig

Duijvestijn: “Een heel team van teelt- en organisatiemensen zet zich in om een goed product te telen. Continu worden plant- en bladmetingen gedaan, maar ook wordt het watergeven gemeten. Want als je te veel water geeft, moet je het er ook weer uitstoken. Ook met water gaan we zuinig om.”

In een proef wordt bekeken of de plantafstand groter kan, maar wel met dezelfde productie. “De planten staan nu op 35 centimeter van elkaar. We kijken nu of de plantafstand ook 38 centimeter kan zijn. Minder planten scheelt in de arbeid. De test ziet er goed uit, maar we weten nog niet of de productie hetzelfde is.”

We kijken nu of de plantafstand ook 38 centimeter kan zijn. Minder planten scheelt in de arbeid

Dit jaar zijn er meer trossen gebeugeld. Normaal zijn dat de eerste twee trossen. “Dit jaar waren dat zes trossen om de energiestroom nog beter naar de trossen te laten stromen. Hierdoor worden de pruimtomaten mooier en voller. Het vruchtgewicht ligt tussen 100 en 110 gram. Volgend jaar gaan we acht trossen beugelen, omdat er toch nog een aantal zijn geknikt.”

Nieuwe kleinverpakking

“De nieuwe kleinverpakking is van karton, omdat we geen plastic willen. In de verpakking zijn de zes pruimtomaten zichtbaar. Hiermee proberen we de bovenkant van de markt te bedienen”, aldus de tomatenteler.

De productie van de Red Egg is 10% minder dan van een normale pruimtomaat. “Deze lagere productie moet zich uitbetalen in smaak en houdbaarheid. Wij garanderen het hele jaar door 2,5 week houdbaarheid. De smaak is een punt van de Brix-waarde hoger dan van de gewone pruimtomaat, die een Brix-waarde van vier heeft.”

Management Drives

Red Egg past goed bij de kernwaarden van het bedrijf: betrokken, relatiegericht, betrouwbaar en eerlijk. Deze zijn opgesteld in het traject van Management Drives (MD) bij Flynth adviseurs en accountants in Naaldwijk. Duijvestijn: “Om een eerlijk en betrouwbaar product te leveren, is betrokkenheid van de medewerkers en de afnemers belangrijk. We doen het niet voor: ‘als de tomaten maar weer de deur uit zijn’. We zijn trots op wat we doen.”

Share this

Afbeelding
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin