Doorgaan naar artikel

‘Goud winnen in Brussel’

Foto: Olympic.com

Foto: Olympic.com

Nederland schijnt in Tokio vijftien keer goud te gaan winnen. Dat is echter nog niks vergeleken bij de medailles die telers kunnen gaan halen in de Grote Vergroenings Spelen die vanaf 2023 permanent in Brussel gehouden worden.

Ook daar kunnen we gaan voor goud, zilver en brons. En het zal u niet verbazen dat goud nu al automatisch is weggelegd voor alle biologische boeren en tuinders.

Leo Gijsberts

Ik weet dat ik er menig ‘gangbare’ teler direct mee op de kast heb. Maar ik heb het ook niet verzonnen. De tijd dat de tuinbouw zelf nog aan het stuur zat van de grote Europese geldwagen, ligt alweer een tijdje achter ons. De naam Leo Gijsberts schiet me daarbij te binnen. Elke tuinder en tuinbouwvolger van boven de vijftig kent hem nog wel: de oer-Hollandse architect van de gemeenschappelijke marktordening groente en fruit.

Koers van Europese tuinbouwmiljoenen

Gijsberts was nog wél zo’n tuinbouwvoorman die zowel voor als achter de komma de koers van Europese tuinbouwmiljoenen wist te bepalen. Anno 1994 was dat in de richting van de coöperatieve telersvereniging, als hét instrument dat telers een sterkere marktpositie in de keten moest verschaffen. In één klap hadden Nederland en België een straatlengte voorsprong op de telers in de rest van de EU. Want bij ons was vrijwel elke teler al bij zo’n coöperatief aangesloten. En wie dat niet was, kon naar de centen fluiten.

Goud, zilver of brons? Of is voor u meedoen het allerhoogst haalbare?

Een hoop investeringen

Het heeft Nederland héél veel geld opgeleverd. Maar om nou te zeggen dat het de marktpositie in de keten heeft versterkt… Per saldo heeft het wel gezorgd voor een hoop investeringen die pasten binnen de doelstellingen voor meer efficiëntie, milieuvriendelijker productie, betere marketing en consumptiebevordering.

Groenste kant

Die aanvankelijk juichend ontvangen GMO raakte vervolgens danig uit de gratie. Om nu weer meer en meer omarmd te worden. Als onderdeel van het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid is echter ook die tuinbouw-GMO nu onderhevig aan veel veranderingen. De telers zullen zich net als de boeren vooral van hun groenste kant moeten laten zien om Brusselse euro’s te kunnen blijven incasseren. Maak uw eigen afweging: goud, zilver of brons? Of is voor u meedoen het allerhoogst haalbare?

Beheer
WP Admin