Goede volumes in dure appels en peren

06-10-2017 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: Groenten en Fruit
Foto: Groenten en Fruit

De afzetmarkt voor fruit lijkt gewend aan de nieuwe werkelijkheid van hogere prijzen voor appels en peren.

De volumes zijn goed ondanks prijzen die gevoelig hoger liggen voor de meeste rassen. Enige stoorzender lijkt Jumbo, dat zijn Nederlandse hardfruit tot Sinterklaas met € 1,39 zeer scherp neerzet. ‘Loeischerp’, zegt een handelaar, en het leidt in de handel tot gefronste wenkbrauwen.

Margemix

Wat Jumbo doet is interessant omdat het marges mixt op dure rassen en minder dure rassen. Zo is de actieprijs voor Conference van € 1,39 wel conform de marktverhouding voor dit ras, maar de Doyenné du Comice voor die prijs aanbieden, ligt minder voor de hand. Bij supermarktketen Plus ligt het ras voor € 2,49 per kilo. De telersprijs ligt tussen de € 0,90 en € 1,20 voor de gangbare maten.

Jonagold 2 keer zo duur

Hoge prijzen zijn er ook voor Jonagold met prijzen tussen de € 0,60 en € 0,80 per kilo. De Belgische veilingen gaven afgelopen week (39) een middenprijs af van € 0,65 voor Jonagold en € 0,57 voor Jonagored. Ter vergelijking: vorig jaar lagen de middenprijzen rond de € 0,30 per kilo in die week.

Voor Doyenné du Comice geven Belgische veilingen overigens middenprijzen af van € 0,93 per kilo. Voor Conference is het een ander verhaal. De middenprijs van € 0,48 is wel € 0,11 hoger dan vorig jaar, maar gerust op de marktontwikkelingen kunnen de Belgische telers niet helemaal zijn. De oogst is relatief fijn (kleine vruchten), wat goed te zien is in de klokverkopen bij BelOrta.

Niet onder € 0,70

Voor Elstar zijn in Nederland onder de € 0,70 eigenlijk weinig partijen te koop, ook niet in de categorie 1.2, stelt een handelaar. Losse Elstar van de betere partijen brengen snel prijzen op tussen de € 0,85 en € 1,10 per kilo.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer