Doorgaan naar artikel

‘Goede producties biogroenten’

“Zowel de gemiddelde kwaliteit als de hoeveelheid van de geoogste bioproducten is de afgelopen tijd bijzonder goed geweest”, zegt teeltmanager Wim van Marrewijk van biologische kwekerij Frank de Koning op Voorne-Putten (Zuid-Holland).

Tweederde van de komkommerteelt is inmiddels gewisseld. De eerste komkommers van het nieuwe gewas zijn alweer geoogst. “Direct na de teeltwisseling hadden we enige problemen met trips doordat er poppen in de grond waren achtergebleven. Deze plaag was toch weer snel onder controle door de inzet van de roofmijt Amblyseius cucumeris en roofwants Orius.”

Het komkommergewas staat er nu groeikrachtig op met gemiddeld zes bladeren aanwas per week. “Het gewas staat in haar volle kracht om na de zomer sterk het najaar in te gaan. De vruchten zijn bijzonder goed van kwaliteit”, vertelt de teeltmanager.

Afzet aubergine kan beter

“De productie van aubergine is goed tot zeer goed, zowel in kwaliteit als in stuk. De afzet van dit bioproduct zou wat beter mogen zijn, want het loopt door concurrentie vanuit het buitenland minder soepel dan andere jaren.”

Het gewas is gezond en sterk. De zetting blijft goed. Sporadisch is er luis gesignaleerd, die met de galmug Aphidoletetes en sluipwesp Aphidius colemani wordt bestreden. Spint is momenteel geen issue. In een van de kassen is wel wat trips gesignaleerd.

Door Cladiosporum overvallen

Van Marrewijk: “Bij de kleine en snacktomaten is de productie best stevig met een stabiel hoog vruchtgewicht. De plant is goed in balans. Ondanks het warme weer is de bevlieging door hommels voor de bestuiving nog steeds goed. Wel komt Cladiosporum op die we met klimatologische sturing proberen af te remmen, waarbij we door al vroeg te schermen trachten de kop van de plant minder snel af te laten koelen aan het einde van de dag.”

Bij trostomaten zijn de producties zelfs zeer hoog geweest. “Nu gaan we inboeten op het gemiddelde vruchtgewicht, omdat de belasting van de plant behoorlijk hoog is geweest.”

Weerslag schimmel op gewas

Het trostomatengewas is ook niet vrij van Cladiosporum. “Het ras was ook niet resistent tegen deze schimmelziekte. Door het warme weer zijn we hiermee wel overvallen. Het gewas heeft echt een behoorlijke weerslag hiervan gekregen. We hopen het met klimatologische sturing op te kunnen lossen.”

Feromonen tegen Tuta

De hoeveelheid witte vlieg is minimaal. Tuta absoluta begint op te komen, maar met hernieuwd uitzetten van feromonenlintjes wordt dit bestreden. De tomatengalmijt is dit jaar nog niet aangetroffen in het tomatengewas. In sommige rassen zijn lichte spintplekken aanwezig. Deze worden door de roofwants Macrolophus pygmaeus goed opgevangen.

Droomscenario in paprika

“Bij de paprika hebben we een droomscenario doordat de luisdruk in tegenstelling tot de traditionele teelt bij ons nog steeds nihil is. Dit is het makkelijkste teeltjaar van de afgelopen vijf jaar, omdat luis niet meer het grootste probleem lijkt te zijn. Maar het is nog geen oktober.”

Bij zowel de blok- als puntpaprika is de productie hoog en van zeer hoge kwaliteit. Het gewas doorstaat de warmte goed. “Het wordt spannend hoe het zich de komende periode gaat ontwikkelen. De belasting per stengel blijft hoog. Bij puntpaprika gaan we daarom de kromme vruchten vroeg weghalen om de productie hoog te houden.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin