Doorgaan naar artikel

‘Goede oogst aubergines dankzij het warme weer’

“We hebben een lange tijd op het warme weer moeten wachten, maar nu het is gekomen, oogsten we er behoorlijk veel aubergines door”, zegt Rob van der Knaap van PandA in Honselersdijk.

“Door het warme weer met tropische temperaturen is de productie hoog, met al enkele weken van 2,8 kg/m2. We kunnen de benodigde arbeid voor het vele oogstwerk met het personeel net aan. De kwaliteit van de aubergines is goed. Soms zijn de vruchten een beetje groot, doordat ze vergeten zijn bij de voorgaande oogstronde. Maar de vruchten zijn sowieso grover, want 40% is zwaarder dan 400 gram. Dat is geen maat voor de supermarkt.”

Van der Knaap: “Aubergines kunnen de warmte goed hebben. Het is een warmteminnend gewas. Alleen als het een paar weken boven de 30 graden is, zoals de hittegolven van het afgelopen jaar, dan gaat dat enigszins ten koste van de productie. Dit komt omdat de plant dan te veel staat te verdampen.”

Behoorlijke watergift

Vanwege het warme weer wordt behoorlijk veel water gegeven. “Op zonnige dagen geven we drie keer met de lichtsom mee. Als de stralingssom op een heel zonnige dag 3.000 Joules is, geven we 9 liter/m2. Met zoveel watergeven kan de omgekeerde osmose-installatie het niet bijhouden om het waterbassin aan te vullen. Bij het leegraken van het waterbassin is iedere regenbui meer dan welkom.”

De teler let erop dat de teeltmat nog steeds 10% inteert, vanwege een generatieve actie. “Dat hanteren we voor het op perliet telen.”

Trips beter onder controle

Luis is bestreden met het een keer meedruppelen van Verimark. Hierdoor is deze plaag onder controle. Trips is ook beter onder controle dan vorig jaar. “Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat er meer bloemen op het gewas staan. Normaal teelden we warmer en dan vallen de bloemen er makkelijk af. Nu we met een graad lagere etmaaltemperatuur telen, hebben we meer bloemen die voor meer stuifmeel zorgen. Stuifmeel is goed voor de roofmijt Amblyseius swirskii, die de tripslarve opeet.” Door het warmere weer is de gemiddelde etmaaltemperatuur 23 graden Celsius.

Oogsten op de buisrailkar

In week 25 is begonnen met het oogsten van de aubergines staand op de buisrailkar. “Het gewas wordt dus hoger. De kop ziet er goed uit en de bloemen staan er goed op. Het gewas ziet er heel generatief uit. De productie zal iets afnemen, maar als het mooi weer blijft, zal de productie tot en met augustus boven de 2 kg/m2 blijven.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rob van der Knaap

is aubergineteler bij PandA in Honselersdijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin