Goede nieuwe oogst fruit

21-07-2015 | Laatste update op 14-09 | |
Jacobs
Fred Jacobs specialist kwaliteitszaken groenten en fruit
Goede nieuwe oogst fruit

De afgelopen weken werden gekenmerkt door warm zomerweer afgewisseld met fikse regenbuien. Dit is een combinatie die normaal gesproken niet echt gunstig is voor het nu rijpende fruit aan de boom en het zachtfruit.

Toch was de kwaliteit de afgelopen weken best goed. De ‘nieuwe oogst’ Opal pruimen was weliswaar nog wat bleekjes van kleur maar dat wilde niet zeggen dat de vruchten onrijp waren. De pruimen hadden een mooie dauwlaag en gebreken trof ik nagenoeg niet aan. Zo heel af en toe zag ik wat lichte schilschade of een enkele misvormde dubbele vrucht maar dat mocht geen naam hebben.

Kersen

In de afzetkanalen stonden veel kersen. Kersen worden steeds populairder en dat was te zien aan de vele acties die door de supermarkten op touw werden gezet. Uit het zuiden van Europa werden mooie, kwalitatief hoogwaardige partijen aangeboden. Soms waren deze een tikje licht van kleur of kwam er wat lichte takschade voor. De kwaliteit van de Nederlandse kersen was  prima. Veel kersen worden onder een overkapping geteeld en dit kwam de kwaliteit  ten goede. Het openbarsten van de vruchten na een zware regenbui kwam amper voor en leidde dus zelden tot problemen.

Zachtfruit

Ook de afzet van zachtfruit zoals frambozen, kruisbessen, rode bessen en bosbessen is alweer goed op gang gekomen. Hierbij niets dan lof over de kwaliteit. Bij de bosbessen was de kleur van de bessen binnen een verpakking wat minder uniform omdat sommige bessen nog niet voldoende rijp waren. Tot op heden lijkt schade veroorzaakt door de Suzuki-fruitvlieg  mee te vallen. Laten we hopen dat dit zo blijft.

Meer over


Beheer