Doorgaan naar artikel

‘Goede kwaliteit basilicum’

“Het paksoi-gewas heeft nog last van het extreem hete weer van eind juni”, zegt Paul Leenheer in Zwijndrecht. Hij oogst inmiddels ook volop basilicum.

“De paksoi die we in die hitteweek en later hebben geplant, staat er goed op. Door het extra water kan het gewas de hitte goed aan. De meeste problemen hebben we met de plantingen die een en twee weken voor die hitteweek zijn geplant.”

Problemen met klapnerven en brandkoppen in week 26

Momenteel loopt de teelt van paksoi wel voorspoedig. Leenheer: “In week 26, met de extreem warme dagen, waardoor het 35 tot 40 graden in de kas was, hadden we problemen met klapnerven en brandkoppen in paksoi. Doordat we vanwege de hitte veel meer water moesten geven, werd het water door de bladcellen gedrukt. Dit gaf scheuren in het blad, waardoor we uitval van planten hadden.”

Insectendruk toegenomen

Met het warme weer is ook de insectendruk toegenomen: mineervlieg, motten en rupsen. “De gewasbescherming hebben we dan ook kort bij moeten houden met het spuiten van Tracer. Normaal spuiten we twee keer in een teelt; nu wel drie tot vier keer.”

De luchtramen staat boven de 12 graden Celsius dag en nacht wijd open, ook bij regen en beperkte wind. Leenheer: “In deze tijd van het jaar heb je al snel een temperatuur van 12 graden in de kas. Bij harde wind staat de windzijde dicht, maar de luwzijde blijft gewoon open.”

De lichtvochtigheid is wel lager, maar met wind toch nog 40 tot 50%. “Dat is nog oké, maar het moet geen 20% worden, want dat is te laag voor paksoi.”

Oogsten van basilicum

Leenheer is volop basilicum aan het oogsten. Vanaf 1 juni is al 6.000 vierkante meter geoogst. De productie is goed in gewicht en kwaliteit. “Met een vaste prijs, een afspraak met een afnemer, hebben we zo een goede opbrengst. Over de afzet hebben we niet te klagen.”

Schone grond

In week 27 is een afdeling van 3.000 vierkante meter gestoomd. Met 4 uur een bol zeil wordt het 90 graden Celsius op 30 centimeter diepte in de grond. “De grond is nu weer lekker schoon en we zijn weer aan het inzaaien op rijtjes.”

Per week wordt nu 2.000 vierkante meter met basilicum ingezaaid. Als deze afdeling vol is, gaat de teler over naar een andere afdeling waar zaadteelt van spinazie heeft gestaan. Deze afdeling wordt ook eerst gestoomd. Voor de teelt van basilicum stoomt Leenheer iedere twee jaar de grond en past vruchtwisseling toe.

Aanpassen watergiften

Na het zaaien geeft de teler de basilicum veel water totdat het zaad opkomt. Daarna wordt nog een of twee keer water gegeven tot veertien dagen voor de oogst. Het gewas krijgt dan geen water meer. “Het gewas heeft liever 30 dan 20 graden Celsius. Tijdens de hittegolf hebben we dag en nacht volop gelucht. Maar bij het donker weer liggen de luchtramen ’s nachts dicht als de temperatuur niet boven de 15 graden uitkomt. Boven die temperatuur gaan de luchtramen een kiertje open en boven de 20 graden iets meer.”

Gezond en hard gewas telen

De ziekten en plagen houdt de groenteteler goed in de gaten. “Als de vlinders gaan vliegen, moet je er bovenop zitten. We doen dat door een bespuiting met Tracer. Om valse meeldauw tegen te gaan, spuiten we wekelijks preventief met een meststof. We proberen zo een gezond en hard gewas te telen, waardoor er minder invalspoorten zijn voor ziekten.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Paul Leenheer

uit Zwijndrecht teelt paksoi en basilicum

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin