Goede komkommerprijzen, matige kwaliteit

11-11 | |
Foto: Harry Stijger
Foto: Harry Stijger

Een stabiele kwaliteit is voorwaarde voor een sterke Nederlandse positie in de komkommerafzet.

Vooraf waren er grote zorgen over de komkommerafzet van dit jaar. Door het naar achteren schuiven van plantdata, met oog op de hoge energieprijzen, zat er minder spreiding in de momenten van starten en teeltbeëindiging. Maar de negatieve financiële gevolgen, van te veel tegelijkertijd op de markt komen en zijn, bleven uit. Volgens directeur Martin Scherpenhuizen van het gelijknamige handelshuis en exportbedrijf, die een van de sprekers was tijdens een Komkommer Event van BASF Vegetable Seeds, kwamen afzetprijzen boven de 40 cent per stuk uit. Wat ook een risico met zich meebrengt. “De huidige hoge komkommerprijzen lokken ook concurrentie in het buitenland uit.”

Derving in het schap

Met zo’n goedlopende marktsituatie viel de kwaliteit Scherpenhuizen tegen. Wat naast komkommer volgens hem ook speelde bij andere groenten, zoals paprika. “Kwalitatief vinden wij het een vrij matig jaar geweest. Met ook teleurgestelde reacties van afnemers. Klanten meldden meer derving in het schap.” Hij zag het ook bij het verpakken op het eigen bedrijf. “Bij het sealen van komkommers rekenen wij bijvoorbeeld vooraf altijd met een procent afval. Maar nu zaten we aan 3 tot 3,5% afval. Er moest meer uit.”

Houdbaarheid

Scherpenhuizen maakt zich dan ook zorgen hoe het met de kwaliteit van de Nederlandse komkommer gaat. Er vindt een verschuiving plaats van drie naar twee teelten per jaar. In dat laatste geval kost het meer zorg en moeite om de kwaliteit in de laatste drie tot vier oogstweken voldoende op niveau te houden. Wat niet altijd lukt. “Zo was er een belichtende hogedraadteler waar bij ons altijd de beste kwaliteit vandaan kwam. Maar nu, met de overstap naar onbelichte teelten, was het juist een van de mindere teeltbedrijven qua kwaliteit.” Zuiniger stoken kan de vruchtkwaliteit ook negatief beïnvloeden.

De houdbaarheid van sommige partijen komkommers was soms nog maar drie tot vier dagen. “Dat is geen probleem voor een discounter of grote retailer, maar je kunt zulke komkommers niet langer meer naar de VK sturen.”

Scherpenhuizen constateerde meer gele vruchten, schuurschade, kromme vruchten en Mycosphaerella. Hij vraagt zich dan ook bezorgd af hoeveel slechter het nog met de kwaliteit gesteld zou staan als het een donker en kouder jaar is, in plaats van de zonnige weersomstandigheden van dit jaar.

Stabiel kwaliteit borgen

“Misschien komt belichting in de winter nog wel weer een keer terug. Maar dan zullen we als komkommer-BV Nederland ook in de zomer een hele goede kwaliteit moeten leveren, waar de consument tevreden over is. Een stabiele kwaliteit is voorwaarde om jaarrond te kunnen en te mogen leveren.”

Minder verpakkingsafval

Bij de ontwikkelingen in de komkommermarkt ziet Scherpenhuizen een trend naar minder verpakkingsmateriaal. “Komkommers in krimpfolie: het is de vraag of dat nog te billijken is naar de toekomst.” Hersluitbare verpakkingen, zoals bij snackkomkommers, ziet hij als goede ontwikkeling. Maar een apart label, voor ongesealde hogedraadkomkommers, rechtstreeks in de doos geoogst, ziet hij eveneens als optie.

Regie in afzetbevordering

Hij mist een partij die branche-breed voor de komkommer staat, en de regie neemt om het product beter op de kaart te zetten, voor een grotere consumptie en diversificatie. Hij ziet daarin voor zijn eigen bedrijf ook wel een rol weggelegd, maar dat zal toch in samenwerking met andere partijen moeten. “Ondanks ons marktaandeel van 10 tot 11% kunnen we in ons eentje ook niet veel.”

Op het gebied van diversificatie is de snelheid van marktintroductie van de snack-komkommers minder groot is dan hij had gehoopt. “Het rendement ten opzichte van de gewone lange komkommers viel mij tegen dit jaar.”

Visser
Peter Visser Redacteur
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer