Doorgaan naar artikel

Goed voorjaar voor komkommer

De markt voor komkommer is over het algemeen positief gestemd. In mei zijn de prijzen hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Door de teeltwisseling van de eerste naar de tweede komkommerteelt is er een wat wisselend aanvoerpatroon.

“Deze winter hebben we vanaf november tot eind februari ook aanvoer gehad van 2 hectare echt belichte komkommerteelt”, zegt Bruno Vuerinckx, komkommerspecialist bij BelOrta. “Deze teler heeft het door lagere energieprijzen en goede productprijzen goed gedaan.”

Bij BelOrta begon in de tweede week van februari de aanvoer van de traditionele komkommerteelt. Door de lagere energieprijzen zijn de komkommertelers weer vroeger dan vorig jaar gaan planten. “De telers hebben het traditionele teeltplan van twee of drie komkommerteelten van voor de energiecrisis weer opgepakt. Hierdoor zijn ze in vergelijking met vorig jaar eerder gaan planten, waardoor de aanvoer vanaf maart gelijkmatiger is. Een meer gespreide en normaler aanvoerpatroon is beter voor vraag en aanbod.“

Beter voorjaar dan 2023

De markt is over het algemeen positief gestemd. In maart was de prijsvorming moeilijk door nog veel aanvoer van komkommers vanuit de zuidelijke landen. De komkommerspecialist: “In die maand was er nog zware concurrentie vanuit Spanje. Vanaf april was er minder import, waardoor de prijzen beter waren dan vorig jaar.”

“Eind april zijn de prijzen gaan stijgen, nadat ze in een dip hadden gezeten”, zegt Ruud den Boer, commercieel directeur Oxin Growers. “Door die goede prijzen worden er kleinere maten komkommers gesneden. Dat is ook gunstig voor het gewas om de plant te ontlasten.”

In de maand mei zijn de komkommerprijzen bij BelOrta nog nooit zo hoog geweest. Vuerinckx: “Vorig jaar was de maand mei catastrofaal met komkommerprijzen van 10 cent en lager. Nu is het een topmaand met topprijzen van 60 cent en hoger per komkommer, zelfs voor de lichtere sorteringen. Dat hebben we nog niet eerder gezien in deze periode. Deze maand maakt de slechtere prijzen van maart weer helemaal goed.”

Mooie prijsstijgingen

De prijzen in mei 2024 zijn hoger dan in dezelfde maand van vorig jaar. Voor de sortering 40 en 50 ligt de prijsvorming tot en met week 19 rond de €0,39 per komkommer. Dat is een vergelijkbaar niveau met vorig jaar.

De commercieel directeur: “Het is wel een flinke prijsstijging, want deze sorteringen komen uit een dip van €0,30. Bij de 30’ers ligt de prijsvorming tot en met week 19 rond de €0,30. Dat is eveneens vergelijkbaar met vorig jaar. Bij de 50’ers en 60’ers zien we een behoorlijke prijsstijging. Vorig jaar lagen de prijzen op €0,26-€0,27 per stuk en dit jaar is dat €0,38.” Bij de weekbemiddeling lopen de prijzen voor komkommer wel iets achter op de dagprijzen.

Bekijk actuele marktprijzen voor komkommer op GFactueel.nl/markt

Goede vraag naar komkommer

Voor de zwaardere komkommers van 400 gram worden goede prijzen betaald. De komkommerspecialist: “De prijzen zijn hoger, omdat er minder aanvoer van dit kaliber komkommers is, omdat ze al lichter worden geoogst. De prijs van de 300 gram komkommers is namelijk ook goed. Tevens willen de telers vanwege het donkere voorjaarsweer de plant in balans houden en oogsten de komkommers eerder.”

Door de acties hebben supermarkten veel vraag naar komkommers. Vanaf het begin tot nu toe is de kwaliteit goed. “Nu de eerste teelten naar het einde lopen, is er hier en daar een probleempje met de kwaliteit. Maar zolang de prijzen goed zijn, is dat geen dingetje.”

Den Boer: “Sommige komkommertelers zitten aan het einde van hun eerste teelt; anderen zijn al aan de tweede teelt begonnen. Hierdoor kan het aanvoerpatroon in de markt en de kwaliteit wisselend zijn. Over het algemeen is de kwaliteit van de komkommers wel goed.”

Verwachting komende tijd

In vergelijking met vorig jaar is er nu al in het voorjaar een mooie voorsprong in prijzen opgebouwd. Vuerinckx: “Als we dan vanaf juli dezelfde prijzen als in 2023 kunnen maken, krijgen we dit jaar een beter jaar.”

De commercieel directeur: “De komkommers lopen goed weg, want de vraag vanuit de retail is prima. We zien en voorzien nog steeds een stabiele vraag en aanbod, wat resulteert in een goed algemeen prijsniveau voor de komkommers.”

De komkommerspecialist verwacht deze zomer een verdere voortzetting van de goede prijzen. “Het mooie zomerweer moet nog komen, waardoor de komkommerconsumptie nog zal toenemen. Ook gaan er door het slechte weer van de afgelopen tijd in landen als Italië en Frankrijk toch minder ‘gelegenheidsproducenten’ zelf komkommers telen. De lokale productie van komkommers in moestuinen zal het dan laten afweten. Als deze consument toch komkommers willen eten, zullen ze deze moeten kopen. Hierdoor zal de vraag toenemen.”

Share this

Afbeelding
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin