Doorgaan naar artikel

Goed tuinbouwjaar, toch crisis Almerìa

Afbeelding

Terwijl Spanje in crisis verkeert heeft juist de tuinbouw zich bewezen als economische motor van Almeria. Het seizoen 2011-2012 is ronduit positief afgesloten, vooral door goede resultaten in tomaat.

Dat blijkt uit cijfers van de Spaanse overheid. Tomaat is verreweg de belangrijkste bron van inkomsten voor Almeria. Vorig jaar is 930 miljoen kilo geproduceerd, ruim 4 procent meer dan in 2010-2011. De totale waarde hiervan, uitgekeerd aan de tuinders, bedroeg 560 miljoen euro, maar liefst 23 procent meer dan in het voorgaande jaar. Met deze cijfers was de tomaat goed voor bijna 40 procent van de tuinbouwomzet in de provincie en dus de belangrijkste motor voor de groei.

Paprika had net twee uitstekende seizoenen achter de rug toen het afgelopen seizoen begon. Het is dus ook niet vreemd dat de omzet hiervan is teruggelopen. In totaal is 513 miljoen kilo geoogst, 9 procent meer dan het voorgaande jaar, voor een bedrag van 345 miljoen euro, 16,8 procent minder. Dit verloop is vooral te wijten aan het extreem warme najaar van 2011, waardoor de oogst véél te vroeg op zijn hoogtepunt kwam en nog gedeeltelijk samenviel met het seizoen in Nederland.

Een uitgebreide analyse van het Spaanse vruchtgroentenseizoen leest u in Groenten & Fruit, nr 2 (7 september).

Beheer
WP Admin