Doorgaan naar artikel

‘Goed het nieuwe teeltjaar in’

Foto: Roel Dijkstra

Foto: Roel Dijkstra

Nadat de laatste komkommergewassen begin week 44 de kas uitgingen, maken de Nederlandse komkommertelers zich op voor een nieuw teeltjaar.

Nadat de laatste komkommergewassen begin week 44 de kas uitgingen, maken de Nederlandse komkommertelers zich op voor een nieuw teeltjaar. Prijzen zijn hoger geweest ten opzichte van voorgaande jaren tot vrijwel het einde van de teelt, wat ervoor zorgt dat de stemming onder telers over het algemeen goed is. Daarnaast biedt dit mogelijkheden tot nieuwe investeringen zoals het installeren van een tweede scherm en insectengaas.

A/C-folie is als gevolg van de hoge prijzen in energie terug van weggeweest

Inmiddels hebben vrijwel alle telers hun plantdatum vaststaan. Zo zal het gedeelte telers met goede energieposities een vergelijkbare strategie toepassen als afgelopen jaar met plantdatums rond begin/half januari. Telers met de beschikking over meerdere afdelingen en een wkk zullen de kas in gedeeltes vol planten tussen januari en begin maart, afhankelijk van de beschikbare ‘goedkope’ energie.

Voor telers met alleen een ketel hebben we afgelopen jaar gezien dat twee keer planten met een minimale energie-input nog steeds goede producties kan geven.

Plantkracht

A/C-folie is als gevolg van de hoge prijzen in energie terug van weggeweest. Afgelopen jaar maakte een enkele teler hier gebruik van, inmiddels zien we voor aankomend jaar dat de meeste telers folie gebruiken om de energiekosten verder te drukken.

De plant moet onder een A/C-folie zeker voldoende werken, de etmalen mogen best een stukje hoger liggen ten opzichte van normaal. Er moet echter rekening gehouden worden met de plantkracht en het licht van buiten. De hogere temperaturen gaan gepaard met wat lagere RV’s wat zorgt voor een minder weelderige plant.

Beheer
WP Admin