Doorgaan naar artikel

’Fris tomatengewas met mooie vruchten’

“Om gas te besparen, verwarmen we minder, maar het gewas staat er toch goed op. Alleen de productie is 3 tot 10% lager dan vorig jaar”, zegt Janus Kanters van tomatenteeltbedrijf Kleine Kaveling in Haarsteeg (Noord-Brabant).

Bij Sunstream is het gewas vol en goed van kleur. “Dit ondanks het warmere weer van de afgelopen weken. Maar we hebben het geluk gehad dat het ’s-nachts goed afkoelde. We hebben dan ook geen problemen met de zetting door het warmer weer.”

De trossen zijn mooi en goed aan de maat. Wel waren er in de weken 22 en 23 gescheurde tomaten. “Mogelijk is dat door het iets vochtiger weer gekomen en we minder opstoken vanwege de hoge gasprijzen”, vertelt de tomatenteler. “We gebruiken nu veel minder gas. In mei bespaarden we 50% ten opzichte van vorig jaar. Dat zal in de maand juni niet anders zijn. Het gevolg is wel dat we minder CO2 doseren. De WKK draait afhankelijk van de stroomprijzen op de APX maar een paar uur. Meestal draait de installatie van 6.00 of 7.00 uur tot 8.00 of 9.00 uur en dan is het gebeurd.”

Minder gasverbruik wil niet zeggen dat de kosten nu lager zijn. “Bij meer gebruik van gas zouden we nog duurder uit zijn. Aan de andere kant rijzen de prijzen van meststoffen ook de pan uit.”

Zo koud mogelijk telen

Vanaf week 22 staat de stooktemperatuur dag en nacht ingesteld op 13 graden Celsius en de luchtingstemperatuur op 13,5 graad om zo koud mogelijk te telen. Om 19.30 uur gaan de ramen aan de windzijde terug naar 50% open en vanaf 20.30 tot 24.00 uur gaat het luchten verder terug naar 5% open. Aan de luwe zijde gaan de luchtramen maximaal 55% open. “Zo proberen we wat vocht te sparen.” In de ochtend wordt een minimumbuis van 40 graden ingezet, afhankelijk of de WKK-installatie draait. 

Van 8.00 tot 9.30 uur wordt om het half uur een druppelbeurt van 160 cc per druppelaar per pot gegeven. Van 9.30 tot 15.00 uur mag afhankelijk van het gewicht op de weegschaal en de instraling om het kwartier een druppelbeurt van 220 cc worden gegeven. “We streven naar 15 tot 20% drain tussen 10.30 en 15.00 uur.” Van 15.00 tot 17.00 uur vinden om de 20 minuten druppelbeurten van 160 cc plaats, die afhankelijk van instraling en weegschaal zijn en er wordt dan al wel ingeteerd.

Hogere plantbelasting

Het gewas van Sweetelle is van zichzelf wat opener en staat er daarom iets schraler op, waardoor er meer blad wordt aangehouden. Wel mooie trossen. Kanters: “De laatste weken hebben we iets meer enkele trossen. Dat duidt op een hogere plantbelasting. De verhouding tussen enkele en dubbele trossen is 50-50; in het najaar hebben we meestal 90% dubbele trossen. Voor nu is dat niet zo erg, want dan komt er minder belasting aan de plant, wat de groei voor het najaar ten goede komt. Wel blijft Sweetelle veel tussendieven geven, waardoor we om de paar weken door het gewas gaan om deze eruit te halen.”

Geen meeldauw

In de Sunstream is hier en daar een witte vlieg gesignaleerd. Dit plaaginsect is iets toegenomen, maar vormt geen probleem. Wel zijn er extra sluipwespen Encarsia formosaen Eretmocerus eremicus uitgezet. “We blijven dat doen en er bovenop zitten.”

Tot nu toe is er geen meeldauw; andere jaren wel. Vier keer per week staan tussen 21.00 en 3.00 uur de zwavelverdampers aan. De teler heeft af en toe en rupsje gezien, maar dit is vanzelf opgelost doordat er veel kwikstaarten in de kas zitten die de rupsen opeten.

Geen achterstand met werkzaamheden

Voor wat betreft de werkzaamheden is er geen achterstand. “Met het warme weer hebben we op tijd kunnen stoppen. Dat is ook beter voor de mensen. De laatste weken hebben we best veel werk in het verpakkingsstation, maar ook in de kas. Toch kunnen we het werk goed aan.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Janus Kanters

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin