Doorgaan naar artikel

Goed gelezen in 2023: Plantgezondheid

Goed gelezen 2023 Plantgezondheid

In de zomer kreeg de aardbei ervan langs op gebied van bestrijdingsmiddelen. - Foto: Canva/y-studio

Drie goed gelezen artikelen in 2023 onder het thema Plantgezondheid op een rijtje. Naast de gevreesde tomatenziekte ToBRFV gaat het over chemische middelen en residuen daarvan op fruit.

Marokko doet boekje open over ToBRFV-besmettingen

Marokkaanse telers worstelen met ToBRFV. De productieverliezen lijken met 15 tot 20% behoorlijk hoog. Dat blijkt eind oktober 2023 uit een melding van het internationale plantgezondheidsplatform EPPO op basis van berichten van de Marokkaanse plantenziektekundige dienst. Die besmettingen blijken al enkele jaren aan de gang te zijn.

Recalls na Nederlandse melding chlormequat in Chinese peren

De NVWA heeft Europese landen gewaarschuwd voor forse overschrijdingen van grenswaarden voor de stof chlormequat in Chinese Nashi-peren. In België en Zwitserland is een terugroepactie ingesteld na de waarschuwing uit Nederland dat verhandelde Nashi-peren uit China een veel te hoog residu aan groeiremmer chlormequat bevat. 

Aardbei krijgt er weer lelijk van langs

In de komkommertijd kun je als tuinder ineens veel publiciteit halen met een anders volkomen ondergesneeuwd nieuwtje. Het AD maakte zich in augustus 2023 volgens redacteur Ton van der Scheer ook weer schuldig aan een akelige zomertraditie. In een filmpje doet het Algemeen Dagblad uit de doeken hoe het zit met bestrijdingsmiddelen op aardbeien. Een giftig stukje folklore in de media, schrijft hij in zijn column.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin