Doorgaan naar artikel

Go Go Green Battle voor scholieren in de kas

Zoiets, maar dan anders. - foto: ANP premium

Zoiets, maar dan anders. - foto: ANP

Glastuinders en hun scholieren kunnen zich opgeven voor de Go Go Green Battle. Ze kunnen nu vast nadenken over de hoofdopdracht: Bouw je eigen Battle Mobile.

Bouw je eigen wat?! Scholierenteams die op het glastuinbouwbedrijf waar ze werken een ‘Battle Mobile’ moeten bouwen, dat triggert de fantasie. Uiteraard is de associatie met de batmobile van Batman direct gelegd. Ik zie ook schuren voor me waar praalwagens voor corso’s en carnavalsoptochten worden gebouwd, zo enorm dat de sorteermachine nauwelijks nog bereikbaar is. En ik zie mezelf met mijn vriendjes zeepkisten timmeren – ver in de vorige eeuw – met alle rommel die we maar konden vinden, vooral afkomstig van de tamelijk rommelige tuindersschuur van de vader van een van die vriendjes.

Zo zie je ze niet zoveel meer - Foto: Ton van der Scheer

Zo zie je ze niet zoveel meer – Foto: Ton van der Scheer

Tomatenrobot in elkaar knutselen

Maar ik denk ook aan van die iets te technisch aangelegde jongetjes, die complete killerrobots bouwen voor het tv-programma Robot Wars.

En koestert Glastuinbouw Nederland misschien stiekem de hoop dat er straks een paar briljante scholieren een volautomatische tomatenplukker in elkaar hebben geknutseld – zo’n beetje naar analogie van de Solar Challenge met zonne-auto’s die door Australië zoeven? Dat niveau wordt wel een beetje gesuggereerd door het feit dat je straks (de challenge staat op stapel voor dit najaar) punten kunt scoren op het criterium ‘Het voertuig heeft een uitstraling die internationaal aanspreekt’.

“Nee nee, we houden het ook graag laagdrempelig hoor”, zegt de organisatie. Uit de uitleg die bij deze wedstrijd wordt gegeven komt naar voren dat dat tuinders nu al samen met hun scholieren kunnen gaan brainstormen over wat er allemaal voor nodig is om een glastuinbouwbedrijf draaiend te houden: behalve veel bewegende onderdelen en rondrijdend materieel, is dat natuurlijk vooral ook een flinke dosis technisch inzicht en creativiteit.

Glastuinbouw in de kijker

Deze wedstrijd past in het project Go Go Greenhouse van Glastuinbouw Nederland. Dit is sinds twee jaar de slogan waarmee de sector zichzelf in de kijker probeert te spelen bij jongeren. De zomervakantie is een prima tijd daarvoor, want de scholieren die nu in de kassen rondlopen, kunnen door deze battle de tuinbouw wat beter leren kennen, is de gedachte.

Maar net zo goed kunnen de tuinders hun scholierenwat beter leren kennen. Want in plaats van dat die meisjes en jongens netjes moeten doen wat de baas zegt, kan het er nu tijdens de pauzes op neerkomen dat Lieke van 14 of Sem van 15 met een geweldig idee komt voor wat die Battle Mobile nou eigenlijk zou moeten kunnen, behalve rijden.

Aanmelden tot 1 september

De teams van minimaal vier scholieren kunnen tot 1 september aangemeld worden. Het bouwen zelf, met alle opdrachten en regels die nu nog geheim zijn – spannend! – zal plaats vinden van 29 september tot 23 oktober. Zo lang moeten de scholieren en de tuinder het dus wel met elkaar uithouden, voor sommigen al een challenge op zich.

Zoiets, maar dan anders. - Foto: ANP

Zoiets, maar dan anders. – Foto: ANP

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin