Doorgaan naar artikel

‘GMO-problemen zijn risico tuinder’

Image

Bij een subsidieverstrekking als GMO loopt de aanvrager altijd het risico van terugvordering. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma woensdag tijdens een algemeen overleg over het landbouwbeleid.

VVD-er André Bosman had vragen gesteld over de terugvordering van vele miljoenen euro’s GMO-steun over een aantal voorgaande jaren. Dat gaat ondermeer om de kosten voor bestuiving, die met terugwerkende kracht niet in aanmerking komen voor GMO-steun. Daarover bestaat in de glastuinbouw veel onrust.

Volgens Bosman is het lastig uit te leggen dat de overheid eerst subsidie-aanvragen goedkeurt en deze vervolgens terugvordert. “Hoe betrouwbaar ben je dan nog als overheid? En waar leg je de grens? Is dat vijf jaar, tien jaar?” Dijksma zei dat in dit geval tuinders ten onrechte subsidie hebben aangevraagd en dat daardoor de betrouwbaarheid van de overheid niet ter discussie staat. Op die termijn ging ze niet in. Dijksma zei dat ze niet anders kan. “De Europese Commissie heeft naar aanleiding van onderzoek aangegeven dat er fouten zijn gemaakt en dat terugvordering kan volgen. We hebben daar vragen over gesteld en een positie ingenomen bij de Europese Commissie. Het is helder dat ik moet terugvorderen als de subsidie in strijd is met tegenstelling. Als ik dat niet doe, moeten we dat opvangen door de boetes op te vangen, maar dat legt een beslag op de begroting en dat is een gevaarlijke operatie.”

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin