Doorgaan naar artikel

GMO-problemen Fruitmasters van de baan

Foto RBI

Foto RBI

De dreigende terugvordering van GMO-gelden is voor Fruitmasters van de baan.

De Nederlandse uitvoerder van de GMO-regeling RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) had in april de GMO-erkenning van Fruitmasters geschorst na signalen dat de leveringsplicht door leden fruittelers niet voldoende werd nageleefd. Dat betekende dat Fruitmasters geen GMO-voorschotten meer ontving voor haar GMO-activiteiten.

Maatregelen

Sinds april heeft Fruitmasters voldoende maatregelen genomen om leveringsplicht door telers te garanderen. De GMO-voorschotten worden daardoor met terugwerkende kracht toch nog overgemaakt. De GMO-problemen zijn daarmee volledig van de baan, zegt financieel directeur Sjors Kruiper. De afzetorganisatie heeft met de betroffen telers gesproken en daarmee bindende afspraken gemaakt. “Per saldo is het proces goed gelopen door de loyaliteit van telers. Maar er komt veel af op telers. Het is lastig als je twee slechte jaren hebt en dat je hier dan extra vragen over stelt. Aan de andere zijn het vragen die we altijd stellen.”

Voor Fruitmasters zijn grote financiële consequenties daarmee afgewenteld. Voor het resultaat over het hele jaar zal dit een beperkt effect hebben, verwacht Kruiper. “We hebben de financiering van de lopende programma’s rond gekregen, zonder rare sprongen. We hebben wel even scherper aan de wind gezeild, maar dat snappen telers ook wel.”

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin