Doorgaan naar artikel

GMO nu geen oplossing voor geruimde telers

Image

Telers die door de snuitkever hun gewas ruimen, vallen buiten de interventieregeling ‘groen oogsten’ of ‘niet oogsten’. In de Ehec-crisis is deze mogelijkheid voor het laatst gebruikt.

Inzet van interventie is nu niet aan de orde om telers een vergoeding te geven voor de aanpak van de kever, stelt het PT. “Pas als er met EHEC vergelijkbare omstandigheden ontstaan, kan het PT samen met het ministerie besluiten om de mogelijkheid van interventie binnen de GMO-regeling te openen. Op dit moment is het dus geen optie”, stelt het PT desgevraagd.

Vrijdag stelde LTO Noord Glaskracht voorzitter Nico van Ruiten dat de suggestie nooit is besproken, om zo toch tot een vergoeding voor het niet-oogsten te komen.  In een toelichting zegt Van Ruiten dat interventie voor uitroeiscenario’s niet past in de GMO-wetgeving en niet aan de orde is, maar hij sluit een soortgelijke constructie in de toekomst niet uit.

Uitroeiscenario’s

“In de nieuwe regels voor gemeenschappelijk landbouwbeleid wordt wel gekeken wat de EU daarmee kan”, aldus Van Ruiten. “Veel zaken worden in Europa geregeld, zoals lijsten voor quarantaineplagen. Het is dan ook niet gek om risicofondsen in te stellen om geld uit te keren voor uitroeiscenario’s als deze.” Daar hebben telers nu niet veel aan.

Bij vier bedrijven is de snuitkever aangetroffen. De sector werkt zelf nog aan de oprichting van een plantgezondheidsfonds.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin