Doorgaan naar artikel

GMO groente en fruit toch onder het mes

Image

De Europese Commissie komt begin maart met nieuwe voorstellen voor de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) Groenten en Fruit.

Dat moet uitvoeringsproblemen voorkomen, zoals die in Nederland en andere landen voordeden. Dat was de uitkomst van het beheerscomité groente en fruit in Brussel woensdag. Er was uitgekeken naar de vergadering omdat de nieuwe commissaris Phil Hogan een sterke voorstander is van vereenvoudiging.

De verwachting is dat Hogan meer zal willen wijzigen dan zijn voorganger. Onder de oude commissaris Ciolos werd al gewerkt aan een ‘finetuning’ van de regeling, maar dit werd door de wisseling van de Europese Commissie en de Russische boycot stilgelegd. Nederland heeft steeds aangedrongen op een vereenvoudiging van de regels van vooral de erkenning van producentenorganisaties. Die voorstellen worden nu ook bekeken door Hogan en andere betrokken diensten van de Europese Commissie, zoals het directoraat competitie.

Aanvankelijk was Ciolos overigens voorstander van een meer resolute wijziging van de GMO-regels die ten koste zou gaan van grote ontvangende landen als Nederland. Onder politieke druk zijn die plannen van tafel gehaald.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin