Doorgaan naar artikel

GlobalGap wil graag alle gegevens van telers ontvangen

De toekomst van certificering ligt in informatietechnologie. Dat werd duidelijk op de GlobalGap-conferentie in Amsterdam.

Wat GlobalGap-voorzitter Guy Callebaut betreft, kan de GlobalGap-inspectie van één keer per jaar misschien wel naar eens per drie jaar. Die discussie loopt al een tijdje, maar komt dichterbij, bleek op de feestelijke GlobalGap-conferentie in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Foto in plaats van inspectie

Callebaut geeft een voorbeeld. “Stel, je hebt een iphone en als je een foto neemt, heb je ook een gps, datum en tijdstip. Je maakt een foto van de middelenkast en stuurt deze op. Dat maakt certificatie eenvoudiger.” Op de vraag of dat niet fraudegevoelig is, zegt hij dat er andere voorbeelden zijn te verzinnen. “Waarom zou een teler niet zijn spuitgegevens, oogstschema’s en inkoopfacturen gelijk naar GlobalGap opsturen en dat niet meer in een mapje op zijn computer bewaren. Nu kost het een halve dag om die gegevens bij elkaar te zoeken voor een audit.”

GlobalGap wil zich daarmee ontwikkelen tot een internetplatform met datafunctie. Met het bedrijf Greenfence heeft GlobalGap een ontwikkelaar gevonden voor die functie. Die kant van datasturing gaat het zeker op, verwacht Callebaut.

Privacy

Of dat niet tot ongewenst gebruik van telersgegevens leidt? Callebaut denkt van niet. “Nu al kun je als consument met GGN-nummers informatie over bedrijven opvragen. Voor kopers is een afgeschermd deel met meer informatie over de bedrijven. Teeltbedrijven kunnen voor een deel van deze informatie beslissen wie de gegevens zien.” Zo is de score op sociaal ondernemerschap van bedrijven te vinden. Hoe goed telers dus omgaan met personeel. Deze GRASP-score lijkt in de toekomst een rol te spelen bij inkooppartijen.

Overheidscontrole

Of data straks in de plaats komt van overheidstoezicht was ook een belangrijke vraag op de GlobalGap-conferentie. Het kan niet in de plaats komen van toezicht door de NVWA, maar mogelijk wel voortborduren op die informatie. Of dat betekent dat NVWA-inspectie meer risicogestuurd gaan verlopen is daarbij een hoofdvraag, aldus Bert Urlings, bestuurslid van GlobalGap,

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin