Doorgaan naar artikel

Glastuinder niet gezien als freerider MIAVami

De glastuinbouw gebruikt de fiscale regelingen MIA en Vamil vaak echt om investeringen rond te rekenen. De regelingen worden kritisch bekeken vanwege toenemend verkeerd gebruik.

Voor de glastuinbouw zijn de regelingen MIA (Milieu-investeringsafrek) en Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) cruciaal. Deze reduceren financiële lasten wanneer substantiële investeringen moeten worden gedaan. Dat schrijven onderzoekers in een evaluatie van de regelijking van 2017 tot en met 2021.

Freeriders

In toenemende mate worden de fiscale voordelen toegekend aan investeringen die ook zonder dit voordeel zouden doorgaan. Dat heet freeriders. Het zijn investeringen waarbij subsidies worden gezocht. Steeds meer ondernemers stellen namelijk in de evaluatie dat investeringen ook zonder fiscaal voordeel zouden worden gedaan (of later).

De glastuinbouw lijkt buiten deze groep ondernemers te staan. Groen Label kassen komen alleen in aanmerking voor de MIAVamil als wordt voldaan aan het certificatieschema, dat in de periode 2017-2021 drie keer is aangescherpt, constateren de onderzoekers.

Strengere lijst

Toch kan de freeriders-problematiek van invloed worden op de glastuinbouw. De regelingen MIA en Vamil worden onder de loep genomen. De lat moet hoger voor investeringen met aftrek. Dat betekent dat technieken die veel gevraagd zijn, van de lijst moeten. Ook moeten ministeries onderzoeken of de regeling niet beter kan worden omgezet in directe subsidies.

In totaal is in de evaluatieperiode 2017-2021 voor 110.000 investeringen bijna € 11 miljard aan fiscale steun toegekend via MIA of Vamil. De aftrek verlaagt voor de ondernemer op papier de winst en daarmee de afdracht aan de belastingen. De Vamil heeft een geschat fiscaal voordeel van 3 procent van het investeringsbedrag. Voor de MIA bedroeg het netto fiscale voordeel in 2021 tussen de 2 procent en 15,7 procent van de investering.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin