Doorgaan naar artikel

‘Glastuinbouw heeft niet meer risico op rechtszaken’

Verzekeraars hoeven tuinders volgend de rechter niet specifiek het risico op onderverzekering voor rechtsbijstand voor te houden.

Moest de Rabobank een klant wijzen op de grens van rechtsbijstand van € 30.000 vanwege de hogere risico’s die land- en tuinbouw lopen op procedures met strengere regelgeving? Het Gerechtshof Den Bosch denkt van niet. Het is niet aangetoond dat een teeltbedrijf extra risico loopt op procedures met bijvoorbeeld de gemeente.

Poliskeuze

Dat blijkt uit een zaak in hoger beroep van een teler tegen de Rabobank. De teler raakte in 2001 in een geschil met de gemeente Someren en moest daarvoor advocaten inhuren. De grens van de rechtsbijstand was echter € 30.000, terwijl er ook polissen waren tot € 100.000. De teler zegt dat de bank en verzekeringsmaatschappij (Interpolis via de Rabobank) nooit heeft gewezen op de risico’s op extra kosten. Daar is ook nooit onderzoek naar gedaan. Door steeds strengere regels moeten verzekeraars telers daar wel op wijzen, vindt de teler.

Onderzoek niet nodig

De rechter oordeelt echter dat een noodzaak voor onderzoek naar onderverzekering niet is aangetoond. De glastuinbouw wijkt daarin niet meer af van andere sectoren om dat te verlangen van een verzekeringsmaatschappij. Volgens de bank is de grens van € 30.000 niet te laag en wordt deze nog steeds gebruikt.

Door het verlies moet de teler nu opnieuw proceskosten betalen (€ 8.113). Hij is na het conflict over de overschrijding van het verzekerde bedrag naar een andere maatschappij gegaan.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin