Doorgaan naar artikel

Glasgroente VK hangt vlag uit over lager CO2-akkoord

De Britse boer- en tuindersorganisatie NFU is blij met een fors lager CO2-doel voor telers om toch fiscale voordelen op gas te houden.

De tuinbouw hikte enorm aan tegen overheidsdoelen die bijna niet uitvoerbaar waren. De doelstelling om eind 2024 minimaal 40,9 procent energie-efficiënter te produceren ten opzichte van 2018 is vervallen. Besloten is de termijn te verlengen met twee jaar en daarbij de doelstelling voor energie fors te verminderen. Deze doelstelling ligt nu op 13 procent verbetering van energie-efficiëntie in 2027 voor tuinbouw ten opzichte van 2018.

Het is de NFU gelukt met gegevens van haar aangesloten bedrijven de overheid te overtuigen de doelstellingen bij te stellen. Dat leidt tot grote opluchting in de berichten van NFU. “Deze herziene doelstellingen weerspiegelen een eerlijke en realistische benadering van energie-efficiëntie voor tuinbouw- en pluimveebedrijven die deelnemen aan de CCA-regeling”, aldus de NFU.

96 glastuinbouwbedrijven in regeling

De CCA-regeling is een akkoord dat op dit moment 96 glastuinbouwbedrijven hebben gesloten met de overheid. Als zij doelen halen voor CO2-uitstoot, wordt korting gegeven op CO2-heffingen. Op dit moment levert dat deze tuinbouwbedrijven jaarlijks € 4,6 miljoen op aan korting op CO2-heffingen. Deze bedrijven betalen circa een derde van de heffingen die niet-aangesloten bedrijven betalen. De sector heeft de ambitie om tegen 2040 een netto-nuluitstoot te bereiken.

Voedselzekerheid

Energiebesparing en productiviteitsverhoging kunnen beide energie-efficiëntie verbeteren. Bedrijven hebben veel energiebesparing bereikt door de energiecrisis. De Britse glastuinbouw is beperkt in totaalomvang. De Britse overheid wil uit oogpunt van voedselzekerheid deze bedrijven behouden voor de toekomst. Hoe zwaar dat argument speelt in het besluit, is niet duidelijk.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin