Doorgaan naar artikel

Glasgroente Duitse winkels steeds duurder sinds 2019

Voor paprika, tomaat en komkommer ligt de Duitse jaarprijs voor consumenten opnieuw hoger dan vorig jaar.

Dat blijkt uit inflatiecijfers van de Duitse markt door statistisch bureau Destatis. De jaarcijfers laten zien dat er forse uitschieters zijn bij komkommer en tomaat in 2022. Ook paprika toont opnieuw een stijging in winkelprijs. De ontwikkeling is bij paprika minder snel gegaan dan bij tomaat en komkommer. Deze prijsontwikkeling komt tot stand door hogere inkoopprijzen, wat de Nederlandse telersprijs ondersteunt. Supermarkten hebben overigens ook eigen gestegen kosten die ze doorberekenen, waardoor prijzen stijgen.

Voor consumentenprijzen voor tomaat is het naseizoen stuivertje wisselen met het prijsniveau van 2021. In december daalde de tomatenprijs weer onder het niveau van 2021. De prijs wordt gemaakt door de Spaanse teelt op dit moment. Uit Nederland is de aanvoer veel kleiner dit jaar, maar de kosten voor telers liggen wel hoger.

Bij paprika is het naseizoen in 2022 behoorlijk goed geweest, blijkt uit de cijfers van Destatis. Dat maakt een matig eerste deel van het seizoen goed, waardoor ook de gemiddelde jaarprijs stijgt. Bij paprika stijgt de gemiddelde consumentenprijs al sinds 2018 in een gestaag tempo.

De grote uitschieter in 2022 is komkommer. In november leek de markt wat te normaliseren voor komkommer. December toont weer grote verschillen met voorgaande jaren voor consumentenprijzen (zie grafiek onder). Dat draagt bij aan het ongewone grote prijsverschil voor komkommer over het hele jaar (zie eerste diagram).

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin