Doorgaan naar artikel

‘Glasgebied heeft baat bij bedrijf oesterzwamsubstraat’

Plangebied Californië

Plangebied Californië

De gemeente Horst aan de Maas bereidt de vestiging voor van een substraatproducent van oesterzwammenbedrijven in glastuinbouwgebied Californië.

Het bedrijf wil daarvoor een incourante restkavel van 5 hectare inrichten. Uit het ontwerp-bestemmingsplan blijkt dat de gemeente het bedrijf als een duurzame aanvulling ziet op glastuinbouw. Een bedrijf dat meer water gebruik dan dat er valt, is zeer welkom in dit gebied, schrijft de gemeente. Bovendien is recent een geothermieproject gerealiseerd, waarmee de glastuinbouwondernemers de kassen kunnen verwarmen. Geothermie biedt juist ook de mogelijkheid om te koelen. Als in de zomer de behoefte aan warmte ontbreekt en er juist koeling nodig is voor het maken van het substraat, kan de warmte worden omgezet in koeling, aldus de gemeente in het ontwerp-bestemmingsplan.

Stagnatie

De gemeente schrijft dat de ontwikkeling van glastuinbouwbedrijven stagneert, de laatste jaren. Daardoor zijn diverse percelen binnen de projectvestigingsgebieden glastuinbouw binnen Klavertje 4 nog niet benut ten behoeve van de glastuinbouw. Ook de twee kavels waar het hierom gaat zijn, mede vanwege hun incourante vorm en te kleine oppervlakte voor een toekomstgericht glastuinbouwbedrijf, momenteel nog onbebouwd en in gebruik als landbouwgrond.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin