Doorgaan naar artikel

Gezondheidsraad onderzoekt toelating van middelen

Foto: Michel Velderman

Foto: Michel Velderman

De Gezondheidsraad gaat onderzoeken of de huidige toelating van gewasbeschermingsmiddelen wel voldoende bescherming biedt voor de gezondheid van omwonenden. Minister Bruins (Medische Zorg) heeft de Gezondheidsraad gevraagd om daarover advies uit te brengen. De Raad moet zich specifiek buigen over de bescherming van kwetsbare groepen, zoals kinderen.

Bruins vraagt de Gezondheidsraad ook te kijken naar effecten van gewasbeschermingsmiddelen op het geheugen of denkvermogen (cognitieve effecten).

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD) - Foto: ANP

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD) – Foto: ANP

De Raad wordt daarnaast om advies gevraagd over de cumulatieve effecten van verschillende middelen. Bij de huidige toelating wordt per werkzame stof een norm gesteld, maar wordt niet gekeken naar de mogelijke effecten van het gebruik van verschillende stoffen, die op zich binnen de toelaatbare grenzen blijven, maar waarvan de optelsom mogelijk schadelijk is.

De minister wil weten of voldoende rekening wordt gehouden met de afstand van de gebruikte middelen ten opzichte van woonobjecten en woonkernen. Bruins wil voor 1 juni van volgend jaar advies hebben.

Beheer
WP Admin