Doorgaan naar artikel

Gezondheidsonderzoek middelen focust meer op fruit

Bij verder bevolkingsonderzoek naar effecten van bestrijdingsmiddelen komt meer focus op fruitteelt.

Dat blijkt uit het rapport van onderzoeksbureau RIVM getiteld ‘Haalbaarheid van onderzoek naar blootstelling aan bestrijdingsmiddelen en de gezondheid van omwonenden’. Daarin adviseert RIVM over vervolgonderzoek. Het belangrijkste vindt RIVM dat onderzoek komt naar zijwaartse en opwaartse bespuitingstechnieken en de effecten op blootstelling. Nu zijn de modellen voor onderzoek nog op neerwaartse bespuiting gericht in bloembollen. Daardoor worden mogelijk effecten verkeerd ingeschat voor omwonenden van fruitpercelen, stellen de onderzoekers.

Een grootschalig luchtmonsteronderzoek zou drie jaar in beslag nemen en ruim een miljoen euro kosten. Toch zien de onderzoekers dit als de meest belangrijke onderzoeksrichting in de toekomst.

Ziektes koppelen

Ook zou onderzoek naar oogklachten bij omwonenden kunnen plaatsvinden. In eerder gezondheidsonderzoek is dit voorzichtig gekoppeld aan fruitteelt. Sinds dat onderzoek in 2018 zijn veel meer huisartsenpraktijken in fruitteeltgebied de Betuwe gekoppeld aan een onderzoeksnetwerk. Onderzoek onder patiënteninformatie kan daardoor makkelijker plaatsvinden. Van de zes voorgestelde onderzoeksrichtingen is dit echter de minst belangrijke.

De onderzoekers willen meer aandacht voor onderzoek naar ontwikkeling bij kinderen, en dit ook koppelen aan nieuwe informatie uit onderzoek naar zijwaartse en opwaartse bespuitingstechnieken. Ook ziektegegevens als leukemie en COPD kunnen aan deze gegevens gekoppeld worden.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin