Doorgaan naar artikel

Gezien op de Aardbeidemodag

Zo’n 60 standhouders toonden hun nieuws op de Aardbeidemodag, die afgelopen vrijdag werd gehouden op het teeltbedrijf van Lemmen Aardbeien in Egchel. Enkele inventarisatie van enkele opvallende zaken.

Egaliseer- en grondbewerkingsbedrijf Traycon in Sprundel werkt met een overtopfrees voor in de paden tussen aardbeistellingen, waarmee in dezelfde werkgang gras ingezaaid kan worden. De werkbreedte is 1 meter. Het apparaat is ook te gebruiken om alleen de grond te bewerken, als voorbereiding op een volgende bewerking: bijvoorbeeld met een V-vormig kilverbord, waarmee de grond tussen de stellingen in een naar het midden aflopend V-profiel wordt gelegd. Dit kan bijdragen aan de vermindering van wateroverlast na veel neerslag. Wordt daarbij in het laagste deel van de profilering een drainageslang aangebracht, dan wordt overtollig water nog sneller afgevoerd, aldus Traycon.

 • Overtopfrees Traycon, werkbreedte 1 meter.

  Overtopfrees Traycon, werkbreedte 1 meter.

 • Hier uitgevoerd met een pneumatische graszaaier.

  Hier uitgevoerd met een pneumatische graszaaier.

Driftreductie

De Hardi Optimus fruitteeltspuiten zijn voorzien van techniek om drift te reduceren, zonder daarbij concessies te doen aan de spuittechniek en het spuitresultaat. De Optimus-serie is een doorontwikkeling van de Iris dwarsstroomtechniek. Die was eveneens ontwikkeld met het oog op driftreductie.

Bij het luchtondersteunde Optimussysteem wordt gewerkt met 3 blaasluchtstromen. De eerste straal dient om het gewas te openen, de tweede straal om de spuitdruppels te geleiden tot in het gewas, en de derde als een extra voorziening om drift te voorkomen. De richting en de waaierbreedte van de luchtstroom voor de druppelgeleiding kan naar wens ingesteld worden. Hardi benadruk dat de spuittechniek toegepast worden op uitvoeringen voor lagere op rijen geteelde als aardbeien, en voor recht opgaande zachtfruitteelten. Op de Aardbeiendag stond een Hardi Optimus voor volvelds- of tunnelteelten (met 5 rijen), die wordt gebruikt voor demodoeleinden. De prijs is nog niet bekend.

 • Hardi Optimus.

  Hardi Optimus.

 • 3 uitblaasopeningen voor de luchtstroom.

  3 uitblaasopeningen voor de luchtstroom.

 • De blaasunit + spuitnozzle kunnen eenvoudig gedemonteerd worden, bijvoorbeeld voor reinging.

  De blaasunit + spuitnozzle kunnen eenvoudig gedemonteerd worden, bijvoorbeeld voor reinging.

Lange teeltbak

Van Tuijl in Haaften heeft een aardbeienbak ontwikkeld van 1,25 meter lengte en leverbaar in zwart en in wit. De onderkant is 11 cm breed, de bovenkant 16,5 cm (inclusief rand). De hoogte is 16 cm inclusief pootjes en 14,5 cm zonder de potjes. Dit maakt dat de polypropyleen bak op een smalle goot gezet kan worden, en daarnaast op 51ers. De prijs per meter is vergelijkbaar met soortgelijke bakken van een meter lengte. Hij is onder andere in gebruik in de nieuwe kas van de Kreling Group (20 ha) in Zuilichem. Een artikel over dit bedrijf staat deze week in de printuitgave van Groenten & Fruit (uitgave 19).

Lange teeltbak Van Tuijl.

Lange teeltbak Van Tuijl.

Zingende aardbeiteler

Goede aardbeitelers hebben in het algemeen groene vingers en een zeer matige zangstem. Wim Notermans in Noorbeek is een uitzondering op die regel, met een dusdanig fraai keelgeluid dat hij er zijn hand niet voor omdraait dat ook voor publiek te tonen. Het is daaraan te danken dat de bezoekers op de Aardbeiendag gedurende enkele uren getrakteerd werden op een zangshow met bekende Nederlandse, Duitse en Engelse songs.

Wim Notermans zingt.

Wim Notermans zingt.

Verticaal ventileren

De Nivolator is niet nieuw, maar bleek op de Aardbeidemodag wel een publiekstrekker. Dat was het geval tijdens een demo in een aardbeikas, waarbij met rook getoond werd hoe het apparaat de lucht in beweging brengt. Die beweging is voor het grootste deel in verticale richting, gericht op de luchtuitwisseling boven en onder het gewas. Het luchtpatroon is hoofdzakelijk naar beneden gericht, waarna lucht door circulatie weer aan de bovenkant van de ventilator wordt aangezogen en weer naar beneden wordt geduwd. De uitworp per ventilator is voor te stellen als een cirkel met een diameter van 15 meter, dat is gelijk aan een oppervlakte van 225 m2.

 • Rook maakt de luchtbeweging met de Nivola zichtbaar.

  Rook maakt de luchtbeweging met de Nivola zichtbaar.

 • Nivola, met opstaande vinnen. De werkbreedte per ventilator is 225 m2.

  Nivola, met opstaande vinnen. De werkbreedte per ventilator is 225 m2.

UV

Het Wageningse bedrijf Cleanlight heeft een aardbeiboom ontwikkeld met UV-lampen voor de aanpak van schimmels. Daarvoor is wel nodig dat het apparaat dagelijks door het gewas gaat, zodat een beginnende opbouw van schadelijke organismen consequent de kop wordt ingedrukt. Het streven is om deze repeterende behandeling te robotiseren. Totdat het zo ver is, moet de aardbeiboom met menselijke hulp worden voortbewogen. Op de Aardbeidemodag was een demo-exemplaar te zien voor 3 rijen (2 volledige rijen + 2 halve rijen), in de praktijk draait er in Nederland een vergelijkbaar apparaat voor 8 rijen.

UV-lichtboom Cleanlight.

UV-lichtboom Cleanlight.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin