Doorgaan naar artikel

Gewasgroei valt mee, ondanks matige zetting

Het gewas van de gele paprika bij Michiel Koolhaas in Bergschenhoek begint begin week 15 weer te zetten.

“Het is opvallend dat we al zo’n lange tijd, wel drie weken, minder zetting gehad hebben. Normaal was dat maar twee weken. Straks zullen we dus drie weken fors minder aanvoer hebben. Dat is wel jammer, zo’n gat in de oogst.”

De verwachting was dat de matige zetting tot een grotere gewasgroeispurt zou gaan leiden, maar dat is niet gebeurd. “Het weer is niet best, dus de groei valt wel mee. En wat er nu uiteindelijk aan vruchten aan hangt, vraagt ook behoorlijk energie die een beetje groei kost.” De plant maakt wel lengte, maar staat verder nog generatief, zodat er opvallend weinig topwerk nodig is. Er wordt op twee bladeren getopt.

De kwaliteit van de geoogste vruchten is goed. Ze wegen gemiddeld 200 gram of meer. “We hebben eerst nog 4 ons groen gesneden, en daarna de rest geel gepakt.”

Gratis zon benutten

Als voornacht wordt 17,5 graden Celsius aangehouden. Overdag ongeveer 20 graden. “Ik stook daar niet naar toe. Dat zou in deze periode zonde zijn van de regeling, om hard op te stoken bij een tijdelijk buitje of bewolking, om daarna gratis zon te krijgen. Er staat een minimumbuis in van 45 graden. Daarmee schommelt de temperatuur, afhankelijk van de hoeveelheid instraling, rondom die 20 graden.” Op een hele strak donkere dag zou de temperatuur met die minimumbuis-stand te laag kunnen worden, maar in de praktijk ziet hij dat nooit gebeuren.

Heldere hemel

De wisselende weersomstandigheden zijn soms best lastig voor het gewas. “Rond deze tijd heb je een enorm heldere hemel. Dus de zon knalt er ineens hard doorheen als de bewolking even openbreekt. Je ziet dus wel vruchten met brandplekjes. Maar omdat je na heel even zon meestal direct weer bewolking hebt, kun je niet ineens de ramen open zetten. En schermen schiet daardoor ook niet op, wat ook alleen maar extra luchtingscapaciteit kost.”

Het scherm gaat verder voor energiebesparing vrij vroeg dicht, omdat de nachttemperatuur elke dag nog onder de 5 graden Celsius is gebleven.

Beetje spint

Ziekten of plagen vormen nauwelijks een probleem. “Een enkele tak met Botrytis, door handlingsschade aan het gewas. En we hebben een beetje spint gevonden. Er is volvelds Phytoseiulus ingezet. Daarmee blijft het aardig in balans. Al verwacht ik wel een keer te moeten gaan corrigeren als het straks warm wordt.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin