Doorgaan naar artikel

“Gewasbescherming blijft spannend”

Afbeelding

“Ik heb tot nu toe alles op het juiste moment kunnen doen. Maar de gewasbescherming blijft spannend”, vertelt biologisch appelteler Hans Levels terwijl de zwaarste schurftinfectie van het seizoen zich voltrekt.

“Ik heb precies voor de regen van gisteren een preventieve behandeling uitgevoerd. Nu is het belangrijk om de ontwikkeling op de computer nauwgezet te volgen”, vertelde de teler net voor Hemelvaart. “Misschien dat ik vanavond nog een curatieve behandeling met kalkzwavel inzet, of anders morgen heel vroeg. De dunnende nevenwerking van kalkzwavel neem ik voor lief; de omstandigheden voor de bloei zijn meer dan goed geweest.”

Naast de schimmelbestrijding luistert ook de biologische bestrijding van plagen erg nauw. “Ook daarbij heb ik alles onder goede omstandigheden kunnen doen. Voor rupsen zijn we aangewezen op Xentari, wat een minimumtemperatuur van vijftien graden vereist. In combinatie met Neemazal TS tegen roze appelluis is een halve dosering dan genoeg om luizen en rupsen goed te bestrijden. En vroeg in het voorjaar leggen we daarvoor een basis met de behandeling met minerale olie.”

“De gewasbescherming kost rond de bloei veel tijd en vooral aandacht, maar dat is er nu ook. De bemesting is helemaal klaar; de peren zijn voorzien van champost en de appels van groencompost. Daarnaast zijn alle boomstroken met een Ladurner geschoffeld om het onkruid te verwijderen en de mineralisatie te bevorderen.  Alle tijd nu om me op het spuiten te richten. Daar moeten we het nu mee doen. Wat nu niet goed lukt, geeft straks in de zomer een veelvoud aan handwerk.”

Beheer
WP Admin