Gevolgen vorst worden in Europa langzaam duidelijk

12-06-2017 | |
Foto: Ton Kastermans
Foto: Ton Kastermans

De kans is groot dat de Europese appeloogst dit jaar rond de 10 miljoen ton uitkomt, meldt het Duitse marktbureau AMI. Het zou kunnen dat de oogst zelfs onder die van het ‘recordjaar’ 2007 uitkomt. Toen werd 9,2 miljoen ton geoogst.

Volgens AMI is in de Zuid-Duitse regio Bodensee naar schatting 70% van de oogst verloren gegaan. In Noord-Duitsland bij de Niederelbe wordt 10% minder appels verwacht, omdat de telers hier hebben kunnen beregenen. Naar schatting is in Polen 50 tot 60% van de oogst verloren gegaan, in België 65 tot 70%, in Nederland 30 tot 35%, in Oostenrijk 45 tot 50%, in Italië 20 tot 25% en in de Balkanlanden 50 tot 80%. Alleen Spanje en het Verenigd Koninkrijk bleven in april en mei gevrijwaard van de vorst.

Tendensen

AMI benadrukt dat het bij de genoemde getallen om tendensen gaat, het is nog te vroeg voor harde cijfers. Die zullen in augustus pas duidelijk zijn. De marktorganisatie denkt al wel dat de Europese oogst dit jaar wel eens op of onder de 10 miljoen ton zou kunnen uitkomen. Tot nu toe was 2007 het jaar waarin met 9,2 miljoen ton Europees gezien de minste appels werden geoogst.

Markt reageert

Op 1 mei lagen er nog 1,33 miljoen ton appels in de koelcellen, met name Golden Delicious en Jonagoldtypen. Er waren vraagtekens of deze hoeveelheid tijdig en tegen stabiele prijzen weggewerkt kon worden. Nu de nieuwe oogst laag zal uitvallen, biedt dat tot eind september goede afzetmogelijkheden voor de huidige appels, denkt AMI. De marktpositie voor appels van oogstjaar 2016 is daarmee ten positieve gekeerd met aantrekkende prijzen.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over


Beheer