Doorgaan naar artikel

Gevangenisstraf voor AGF-omkoping

De Britse rechtbank Croydon Crown Court heeft drie mannen een gevangenisstraf opgelegd voor vergaande omkoping bij levering van aardappelen aan supermarktketen Sainsbury’s.

Leverancier Greenvale bracht hogere bedragen in rekening en daarvoor kreeg de inkoper van de supermarktketen dure cadeau’s, tripjes en contant geld. Het lijkt op een eerdere zaak uit 2002 in Nederland bij supermarktketen Laurus en één van haar leveranciers in groente en fruit.

Volgens de rechtbank ging het bij Greenvale en Sainsbury’s om miljoenen euro’s. Zo genoot de inkoper van een luxe vakantie in Monaco tijdens de GrandPrix ter waarde van meer dan 400.000 euro. Ook blijkt uit het rechtbankverslag dat de inkoper luxe verbleef in het Londense  Claridge’s Hotel ter waarde van meer dan 230.000 euro. De gevangenisstraffen variëren van 30 maanden voor één van de directeuren van Greenvale tot 4 jaar voor de inkoper van Sainsbury’s.

In een verklaring zegt Greenvale-eigenaar Produce Investment dat sinds de zaak maatregelen zijn getroffen om corruptie verder uit te bannen. De betrokkenen zijn snel na het bekend worden van de fraude uit het bedrijf gezet, laat het gerenomeerde aardappelbedrijf weten.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin