Doorgaan naar artikel

Gesloten vulsysteem wordt verplicht

Hoewel datum en details nog steeds niet vaststaan, is de verplichting van gesloten vulsystemen in 2024 nog altijd het plan. De easyconnect-dop speelt daarbij een belangrijke rol.

Er is al langer sprake van en het gaat ervan komen: het verplicht toepassen van een gesloten vulsysteem voor het vullen van de spuitmachine met vloeibare gewasbeschermingsmiddelen. ‘Closed Transfer’ heet dat. Gesloten vulsysteem is de Nederlandse omschrijving en dat is bedoeld om een jerrycan te legen en te reinigen zonder dat er kans is op morsen. Dat ontziet het milieu en de mens die met de middelen werkt.

Om goed met zo’n systeem te werken is ook een speciale dop voor de jerrycans ontwikkeld, de easyconnect-dop. Die zal vanaf volgend jaar ook op steeds meer fusten geleverd worden. Samen met het gebruik van een gesloten vulsysteem is dan de tijd van spetteren en spatten voorbij.

Medio mei duidelijkheid over verplichting

Er wordt nog steeds op gerekend dat in Nederland het werken met een gesloten vulsysteem per 1 januari 2024 verplicht zal zijn, maar op dit onderwerp malen de ambtelijke molens langzaam. Die datum staat dan ook nog steeds niet met zekerheid vast.

De ‘Overleggroep gesloten vulsystemen gewasbeschermingsmiddelen’, een initiatief van Croplife (het vroegere Nefyto) waar ook betrokken partijen zoals het ministerie van LNV, SKL, de mechanisatiesector en de chemiefabrikanten bij betrokken zijn, bracht half april advies uit aan de werkgroep die er een besluit over moet nemen.

Echter, naar verluidt is er gevraagd om aanvullende informatie. Volgens ingewijden gaat het om relatieve kleinigheden en zal er medio mei zekerheid komen over de datum en de manier van invoeren van de nieuwe verplichting.

Verpakking met easyconnect-dop beschikbaar?

Een belangrijk punt voor de invoering is het antwoord op de vraag of de praktijk er klaar voor is om vanaf 1 januari 2024 aan de verplichting te kunnen voldoen. Er moeten voldoende vulsystemen beschikbaar zijn en er moeten genoeg middelen in een verpakking met een easyconnect-dop beschikbaar zijn.

Dat is niet allemaal op stel en sprong voor honderd procent te realiseren, waardoor er naar verwachting een overgangstermijn van toepassing zal zijn. Dat de verplichting er op niet al te lange termijn komt, staat echter als een paal boven water.

Geen aluminium seal meer

De middelenfabrikanten hebben gezamenlijk de easyconnect-schroefdop ontwikkeld die de standaard wordt op verpakkingen van 1 tot 20 liter. Een verpakking met een easyconnect-dop heeft geen aluminium seal meer. Los van de wens om verpakkingen geschikt te maken voor een gesloten vulsysteem, is het ook een wens van de industrie om van de seals af te komen.

Een aantal fabrikanten heeft zich afgelopen tijd ingespannen om vulsystemen te ontwikkelen die met deze dop kunnen werken. Agrotop, Pentair, AccuRite en Goat Throat zijn op dit moment de vier aanbieders van gesloten vulsystemen. Lechler heeft een prototype en hoopt in 2024 een systeem te kunnen leveren.

Lees op Boerderij.nl meer over de mogelijkheden van de easyconnect-dop, inclusief een overzicht van de leveranciers

Share this

Afbeelding
Martin Smits

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin