Doorgaan naar artikel

‘Geslaagde proef met koppen van aubergineplanten’

“We hebben de planten gekopt om de kwaliteit van de laatste aubergines goed te krijgen. Dat is goed gelukt”, zegt Rob van der Knaap van PandA in Honselersdijk.

“Nadat we eerst in één kasafdeling de kop uit de planten hadden gehaald, hebben we dat ook in de andere afdeling gedaan. Omdat we het op de hele tuin hebben gedaan, hebben geen vergelijk. We hebben er wel een goed gevoel over. Als de kop uit de plant is, is er geen nieuwe zetting en kan de plant alle energie voor de laatste vruchten gebruiken.”

Begoniamijt nog hard toegeslagen

De laatste oogstdag was 1 november. De totale productie is op bijna 62 kg/m2 uitgekomen. “Op het eind van de teelt is het nog hard met de begoniamijtenplaag gegaan. Dat was een behoorlijke tegenvaller, want veel planten hadden er last van. Als dat op het einde van de teelt het geval is, is dat een signaal om nog beter de reiniging en ontsmetting tijdens de teeltwisseling te doen.”

Het gewasbeschermingsmiddel Gazelle dat gespoten is om de stinkwants nog een klap te geven, heeft ook geholpen tegen de begoniamijt. “Begoniamijt komt in het najaar altijd opzetten. Bij minder licht is de aubergineplant minder weerbaar en gevoeliger voor aantasting door deze mijt. We hebben wel veel swirrskii uitgezet, maar als deze minder actief zijn, wordt de begoniamijt niet voldoende aangepakt.”

We hebben bewust voor chloorbleekloog gekozen om een middel uit een andere chemische groep te hebben

Reinigen met chloorbleekloog

De crazy roots is onder controle gebleven. De druppelslangen zijn met een oplossing van chloorbleekloog in plaats van waterstofperoxide schoongemaakt. “We hebben bewust voor chloorbleekloog gekozen om een middel uit een andere chemische groep te hebben.”

De watervoorraad- en drainwatersilo’s zijn door een loonbedrijf helemaal leeggezogen en schoongemaakt. Met het vullen van de silo’s met gietwater wordt ook waterstofperoxide aan het water toegevoegd. Dat water gaat ook door de druppelslangen heen.

Aanleg nieuwe teeltgoten

Na het opruimen van de oude teelt en schoonmaken van de kas, zijn in week 49 nieuwe teeltgoten aangelegd. “We hadden wel een circulair watergeef- en opvangsysteem, maar de afvoer van het drainwater liep via een drainslang in een gootje van landbouwfolie. Door de tijd heen is het folie gaan scheuren, waardoor er water weglekt in de grond. Dat is niet gewenst. Met de teeltgoten hebben we weer een gesloten circuit voor de watercirculatie.”

Nieuwe aanplant

De nieuwe plantdatum is 13 december. Het ras is Beyoncé (Rijk Zwaan) op de onderstam Maxifort (De Ruiter). Het is traditionele plant, niet getopt. Met 1,3 planten/m2 in een vier-stengelsysteem zijn dat 5,2 stengels/m2.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rob van der Knaap

is aubergineteler bij PandA in Honselersdijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin