Geschil over ‘unieke’ verse groente in roomkaas

10-05-2017 | Laatste update op 13-09 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De toevoeging van verse prei, peterselie en knoflook geeft roomkaas van het merk Heks’nkaas nog niet een beschermde status.

Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland in een zaak tussen twee roomkaasproducenten. Het bedrijf Levola Hengelo had European Food Company (EFC) gedaagd vanwege de overeenkomsten van Magic Cheese met Heks‘nkaas van Levola. Hoewel de Academie voor de Gastronomie de Heks‘nkaas nog een ‘intellectuele schepping’ noemde (gezien de keuze voor ingrediënten en textuur van een smeerdip) oordeelt de rechter toch anders. Volgens het bedrijf EFC is het al jaren gebruik voor roomkaasproducenten om kruiden toe te voegen. Dat Heks‘nkaas het toevoegt kan dus niet een beschermde status opleveren voor de roomkaas.

Intellectuele schepping

Levola had Albert Heijn een brief geschreven over de overtreding die in hun ogen plaatsvond door de creatie en verkoop van Magic Cheese.

Opvallend aan de zaak is dat de rechtbank zelf de kaas heeft geproefd (Heks‘nkaas) om te oordelen over de authenticiteit van het product. De rechtbank oordeelde zelf dat niet uit de smaak is af te leiden dat het gaat om een intellectuele schepping van de maker.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer