Doorgaan naar artikel

‘Geothermie onder druk’

Minister Henk Kamp tijdens een bezoek aan Ammerlaan The Green Innovator in 2018. De kas wordt verwarmt met aardwarmte. - Foto: ANP premium

Minister Henk Kamp tijdens een bezoek aan Ammerlaan The Green Innovator in 2018. De kas wordt verwarmt met aardwarmte. - Foto: ANP

Geothermie heeft alles in zich van duurzaamheid, innovatie en toekomst. Maar het sprookje is ruw verstoord.

‘De geothermiesector heeft een zwakke veiligheidscultuur, de veiligheids- en milieurisico’s worden in het algemeen onvoldoende herkend en beheerst; en wet- en regelgeving worden niet goed genoeg nageleefd’, schrijft Harry van der Meijden, Inspecteur-generaal van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in het rapport Staat van de sector Geothermie.

Het is de eerste keer dat SodM zich over geothermie uitspreekt. En meteen zit de stemming er goed in. Veel risico’s bij het boren naar geothermie zijn volgens zijn dienst vergelijkbaar met die in de olie- en gassector.

Geplaagde regio na gaswinning

Tja, en dan gaan veel gedachten toch naar Groningen, de geplaagde regio met aardschokken en schades na de gaswinning. Groningen wordt in het rapport ook als risicogebied genoemd, net als Limburg nabij de Peelbreuken. Prompt kopt dagblad De Limburger ook met ‘Verhoogde kans op aardbevingen’. In het glastuinbouwgebied zijn al twee putten geboord.

‘Sector moet volwassen worden’

SodM adviseert minister van Economische Zaken Henk Kamp strenge eisen te stellen aan deskundigheid, materiaalkeuze, projectmanagement en financiële zekerheden. De technologie moet ook in de Mijnbouwwet een passage krijgen. De inspecteur-generaal stelt dat het tijd is om als sector volwassen te worden. Volwassen betekent in zijn ogen: kritisch kijken naar de gebieden waar geothermie kan worden ontwikkeld. Het betekent ook oriëntatie op aansprakelijkheid.

Kritiek terecht?

De kritiek is fors. Terecht? Ja en nee. De tuinbouw zoekt oplossingen voor het energievraagstuk, en gaat daar innovatief en voortvarend mee aan de slag. De voorlopers nemen financiële risico‘s. Kosten spelen altijd een rol. Aardwarmte moet ten slotte ook straks het dure gas vervangen. Het is te gemakkelijk hier op af te geven.

‘Niemand wil een tweede Groningen’

Jazeker is aandacht voor veiligheid nodig. Nogmaals, niemand wil een tweede Groningen. Een winningsplan is te best te verdedigen. Misschien ook nog wel een verscherpt toezicht. Maar laten we alstublieft op voorhand de ontwikkeling van een veelbelovende duurzame technologie niet uit angst lamleggen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Delen

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin