Doorgaan naar artikel

Geothermie: made in Europe

We hebben vorige maand de resultaten van de Europese verkiezingen zien binnenkomen.

In Nederland gaven alle belangrijke politieke kopstukken aan dat ze van zichzelf vonden dat ze gewonnen hadden, dan wel het uitstekend gedaan hadden. Een wonderlijk schouwspel dat weer aangeeft dat politiek een apart vak is. Dat neemt niet weg dat de gekozen vertegenwoordigers, die namens Nederland naar het Europese Parlement worden afgevaardigd, een belangrijke taak hebben. Beleid over immigratie, defensie, veiligheid, interne markt, industrie politiek, klimaat en verduurzaming moet, om effectief te zijn, Europees opgepakt worden.

Het begint met een mooie brief aan Ursula von der Leyen

Ook voor de Nederlandse geothermiesector is het belangrijk om, samen met de Europese collega’s, ons geluid in Brussel te laten horen. Dat begint vaak met een mooie brief, zoals wij die begin juni verstuurden aan Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Met onder meer de volgende tekst: “Geothermie is een essentiële, duurzame energieoplossing voor Europa. Het levert hernieuwbare basislaststroom, verwarming en koeling. Het is de goedkoopste oplossing voor energieopslag en de meest duurzame manier om lithium en andere hulpbronnen als bijproduct te winnen. Geothermie is een grote consument van in Europa vervaardigde componenten en een werkgever van geschoolde professionals. We zijn er trots op dat we Made in Europe zijn en tegelijkertijd een mondiale industrie ondersteunen.”

EU loopt behoorlijk achter met geothermie

Voor velen wellicht onbekend, maar in Italië ontdekten ze in 1904 al de brede toepassingsmogelijkheden van geothermie. Self-made wetenschapper Conti maakte 120 jaar gelden de eerste stoomgenerator aangedreven op aardwarmte die 10 kW aan elektriciteit produceerde. Daarmee liet hij vijf gloeilampen branden. Intussen staat er in Italië 900 MW aan geothermische elektriciteitsvermogen opgesteld en 200 MW aan geothermische warmte. Landen waar elektraopwekking op basis van geothermie het snelst groeit zijn Kenia, Indonesië en de Verenigde Staten. De Europese Unie loopt behoorlijk achter bij deze landen.

Geothermisch vermogen van 250.000 MW in 2040

Willen we in de EU ook de vruchten van geothermie gaan plukken, dan moet er een tandje bijgeschakeld worden. Ambitie is er voldoende vanuit de Europese geothermiesector: een geothermisch vermogen van 250.000 MW in 2040. Het zou mooi zijn als onze Nederlandse Europarlementariërs al hun politieke skills gebruiken om te zorgen dat een belangrijk deel van die ambitie ook in Nederland gerealiseerd wordt, zodat hier aardwarmte ook een vast onderdeel van de duurzame energie-mix wordt.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Radbouw Vorage
Radboud Vorage

Ondernemer Geothermie Nederland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin