Doorgaan naar artikel

Genson Quality Plants: kweken zonder een stap te zetten

Foto: Joost Stallen

Foto: Joost Stallen

Een lagere arbeidsbehoefte werkt direct door in de kosten. Genson Quality Plants pakte dat aan door de logistiek in de nieuwste kas voor de productie van aardbeistek en trayplanten in Someren maximaal te automatiseren.

Het glas heeft een oppervlakte van 8 hectare plus 3,5 hectare trayveld voor het maken van hangend aardbeistek en voor aardbeitrayplanten. In november 2019 werd met de bouw begonnen en vijf maanden later, in maart 2020, konden de moederplanten op de goten.

Deze stekproductie is onderdeel van in totaal zo’n 20 hectare glas van Genson Quality Plants voor plantvermeerdering voor aardbei.

 • De nieuwe kas in Someren heeft een oppervlakte van 8 hectare met 8 meter brede tralies en een kaplengte van 2 x 210 meter (aan beide zijden van het middenpad). In elk van de kappen hangt een werkrobot, in totaal zijn dat er 42. - Foto's: Joost Stallen

  De nieuwe kas in Someren heeft een oppervlakte van 8 hectare met 8 meter brede tralies en een kaplengte van 2 x 210 meter (aan beide zijden van het middenpad). In elk van de kappen hangt een werkrobot, in totaal zijn dat er 42. – Foto’s: Joost Stallen

 • De kas is gebouwd door Havecon (Bleiswijk).

  De kas is gebouwd door Havecon (Bleiswijk).

 • De goothoogte is variabel, de vochtvoorziening voor de planten op de goten gaat met druppelaars. Het drainwater wordt afgevoerd tot op de grond. Die bestaat uit antiworteldoek op een laag basalt. Onder het basalt ligt vochtkerende folie en een drainagesysteem voor de opvang en afvoer van drain- en gietwater. De waterhuishouding is gesloten.

  De goothoogte is variabel, de vochtvoorziening voor de planten op de goten gaat met druppelaars. Het drainwater wordt afgevoerd tot op de grond. Die bestaat uit antiworteldoek op een laag basalt. Onder het basalt ligt vochtkerende folie en een drainagesysteem voor de opvang en afvoer van drain- en gietwater. De waterhuishouding is gesloten.

 • De aanvoer naar de vloerverwarming.

  De aanvoer naar de vloerverwarming.

 • Electrisch aangedreven werktafels van 8 meter lengte (overeenkomstig de traliebreedte) zorgen voor het transport tussen de werkruimte, de kas en het trayveld.

  Electrisch aangedreven werktafels van 8 meter lengte (overeenkomstig de traliebreedte) zorgen voor het transport tussen de werkruimte, de kas en het trayveld.

 • Teeltman Jurgen Verberk geeft de instructies die ervoor zorgen dat de robots en de in totaal 22 beschikbare werktafels zelfstandig met elkaar samenwerken.

  Teeltman Jurgen Verberk geeft de instructies die ervoor zorgen dat de robots en de in totaal 22 beschikbare werktafels zelfstandig met elkaar samenwerken.

 • De paden zijn 5 meter breed, voor twee tafels naast elkaar.

  De paden zijn 5 meter breed, voor twee tafels naast elkaar.

 • De paden zijn 5 meter breed, voor 2 tafels naast elkaar.

  De paden zijn 5 meter breed, voor 2 tafels naast elkaar.

 • In de vloer zijn inductielussen aangebracht, die zorgen voor de rijgeleiding van de werktafels. De tafels kunnen op verschillende plekken in het circuit van baan wisselen.

  In de vloer zijn inductielussen aangebracht, die zorgen voor de rijgeleiding van de werktafels. De tafels kunnen op verschillende plekken in het circuit van baan wisselen.

 • Een werkrobot met een spuitunit voor planten onder de robot en spuitbomen voor teelten in de goten. De bomen worden recht overeind gezet.

  Een werkrobot met een spuitunit voor planten onder de robot en spuitbomen voor teelten in de goten. De bomen worden recht overeind gezet.

 • De middeldosering in de spuitvloeistof gaat met een Dositron.

  De middeldosering in de spuitvloeistof gaat met een Dositron.

 • Moederblokken voor de productie van frambozenstekken.

  Moederblokken voor de productie van frambozenstekken.

 • De kisten zijn voorzien van hengsels. Onder de robot komt een rek met haken om de kisten op te pakken en op te tillen.

  De kisten zijn voorzien van hengsels. Onder de robot komt een rek met haken om de kisten op te pakken en op te tillen.

 • De kisten zijn op specificatie gemaakt.

  De kisten zijn op specificatie gemaakt.

 • Voor het transport van six-packs met aardbeienplanten worden de robot uitgerust met een lepelrek.

  Voor het transport van six-packs met aardbeienplanten worden de robot uitgerust met een lepelrek.

 • De werkruimte aan de voorkant van de kas.

  De werkruimte aan de voorkant van de kas.

 • In de werkruimte rijden de werktafels rustig door, afgestemd op de aanvoersnelheid van de planten.

  In de werkruimte rijden de werktafels rustig door, afgestemd op de aanvoersnelheid van de planten.

 • De technische ruimte, met rechts opslagsilo’s voor diverse ‘soorten’ water en links de installaties voor de waterzuivering en –ontsmetting (Ozon). Daarnaast wordt gebruikgemaakt van osmosewater.

  De technische ruimte, met rechts opslagsilo’s voor diverse ‘soorten’ water en links de installaties voor de waterzuivering en –ontsmetting (Ozon). Daarnaast wordt gebruikgemaakt van osmosewater.

 • Een doekfilter haalt het meeste vuil eruit, voorafgaand aan de ontsmetting.

  Een doekfilter haalt het meeste vuil eruit, voorafgaand aan de ontsmetting.

 • In de kas worden vloeibare meststoffen gebruikt, op het trayveld vaste meststoffen.

  In de kas worden vloeibare meststoffen gebruikt, op het trayveld vaste meststoffen.

Beheer
WP Admin