Doorgaan naar artikel

‘Genieten van het leven’

Genieten van het leven is een groot begrip en je kunt er alle kanten mee op.

Over het algemeen kom je agrarische mensen niet overdreven vaak tegen op Schiphol, ‘we’ hebben daar geen tijd voor. Wij worden blij van Klara 3, een gezond gewas of een regenbui. Waar we minder van genieten is een zieke Klara 3, een ongezond gewas of een regenbui.

Er zitten in mensen veel tegenstrijdigheden. De ene teler wordt blij als hij zijn personeel netjes uitbetaalt en keurig huisvest, anderen worden er blij van als je dat niet doet. Cao-onderhandelingen duren in onze sector altijd een eeuwigheid, maar een tekort aan personeel vinden we niet leuk.

Over het algemeen geven we ons product gewoon te goedkoop weg

Er wordt vanuit de maatschappij en de politiek veel van ons verlangd en daar moeten wij ook ernstig rekening mee houden, in de komende jaren, of beter gezegd in onze hele carrière. We werken echter niet graag mee aan dit fenomeen en dat strookt niet met elkaar. We willen ook de juiste prijs voor ons product en als dat gerealiseerd is, genieten we volop. We maken echter ook vaak een prijs waar we niet vrolijk van worden en blijven dan evengoed vrolijk doorgaan. Dat doen we jaar in jaar uit.

Inflatie

Alles wat we nu moeten kopen is duur tot zeer duur, maar er zijn geen tekorten. Behalve aan woningen dan misschien, maar de meeste mensen wonen toch in een huis. Als je gaat tanken, kan de tank nokkie vol. Stroom en gas zijn volop beschikbaar en als we dozen bestellen maakt het niet uit hoeveel je er wilt. Bij kunstmest is dat niet anders. Die laatste vier productiemiddelen zijn gezamenlijk ongeveer 75% duurder dan vorig jaar. Er is hoop: volgend jaar streeft de regering naar een inflatie van 2%. Waarom hoor ik niemand over deflatie van 50%?

Veel groenten komen de laatste tijd niet in de buurt van de kostprijs, maar belanden er veel producten in containers? Misschien is witlof een uitzondering, maar over het algemeen geven we ons product gewoon te goedkoop weg. We genieten daar waarschijnlijk enorm van. Geef daar overigens niet de supermarkten de schuld van, want we doen dat zelf. De macht in de keten is altijd in handen van de producenten, zeker als het gaat om voedsel waar wereldwijd een tekort aan is.

Veel collega’s strijden tot het bittere eind, een meerderheid zelfs tot ver boven de zeventig jaar. Ze genieten ervan, maar is dat wel de werkelijkheid? Iedere dag stoppen er ook vier collega’s, misschien dat ze dan eindelijk genieten.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ton Slagter

bloemkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin