Doorgaan naar artikel

Gemeente Tiel dringt fruitteler in het nauw

Foto: ANP

Foto: ANP

Moeten inkrimpen vanwege geplande woningbouw. Dat is het lot dat meer fruittelers treft.

Gemeente Tiel maakt het wel erg bont met een bouwplan voor herenhuizen aan de Kruisstraat in het buitengebied. Fruitteler D. Snijder kan daardoor een deel van zijn grond niet meer gebruiken, omdat hij afstand moet houden.

Spoedzaak aangespannen door teler

De herenhuizen komen op een afstand die minder is dan de gebruikelijke 50 meter die fruittelers moeten aanhouden vanwege het gebruik van bestrijdingsmiddelen. De gemeente Tiel vindt dat de fruitteler in dit geval maar moet inleveren en niet de projectontwikkelaar. Of die misschien zijn bouwplan kan aanpassen, is voor de gemeente sowieso niet aan de orde.

Dat is zeer opmerkelijk, want een bouwvergunning voor het woonproject is nog niet verleend. Er ligt slechts een aangepast bestemmingsplan waarover Raad van State nu een oordeel moet geven in de spoedzaak die door de fruitteler is aangespannen. Anderzijds heeft diezelfde gemeente wel al eerder een vergunning verleend aan de fruitteler voor het ophogen van zijn grond, voordat de perenbomen worden geplant. De coördinatie van besluiten op het gemeentehuis van Tiel loopt blijkbaar niet gesmeerd.

Klein perceel

Volgens de voorzitter van de Raad van State moet Snijder er toch rekening mee houden dat hij zijn zaak verliest. Het gaat over de afweging van belangen tussen de toekomstige bewoners van de herenhuizen en de fruitteler met zijn relatief kleine perceel.

De gemeente en de projectontwikkelaar vinden het perceel van de fruitteler ook te klein om er een rendabele exploitatie uit te halen. Snijder vindt dat niet. Het gaat om een perceel van driekwart hectare. Door het bouwplan kan de fruitteler daarvan nog maar de helft gebruiken voor zijn perenteelt. Dan wordt een rendabele exploitatie wel een hachelijke zaak, stelde de raadsman van Snijder.

De Raad van State doet over enkele weken uitspraak.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin